Новини
Суспільство

У Хмельницькому для бездомних облаштували пункт обігріву

Кризове приміщення для обігріву та ночівлі розташоване у Хмельницькому комунальному центрі соцпідтримки та адаптації. Скористатися ним у будь-який час доби можуть ті, кому податися нікуди. Тут такі люди можуть випити чаю та поїсти гарячої «мівіни». У кімнаті встановили й додаткові ліжка, адже майже всі місця у двох стаціонарних чоловічих та двох жіночих кімнатах наразі зайняті.

Притулок розрахований на 30 чоловічих та 8 жіночих місць. Кількість клієнтів тут почала збільшуватися ще у січні, з настанням морозів. Саме тому і виникла потреба у ще одному приміщенні. Пунктом обігріву за останні декілька тижнів скористалися близько десятка бездомних. Не всі з них потім вирішують залишитися у закладі, адже тут потрібно дотримуватися правил. Основне з яких – сухий закон.

У морози, де заманеться, не поживеш

46-річний Вадим з Городоцького району не має родичів та близьких. До центру потрапив ще у січні. До того облаштовувався на ночівлю, де доведеться. Зараз найбільше радіє теплу та можливості попрати й висушити речі.

Жив і під кущами, під балконами, де була змога хоча б якось влягтися. З вокзалів виганяють патрулі. Мені про центр розповіли жінки. Я спочатку навіть не повірив, що таке може бути. Тут дають пожити пів року. А якщо все нормально і ти нічого не порушував, але за цей час не знайшов ніякого прихистку, то можуть лишити ще на один сезон. Допомагають з документами, знаходять, чим годувати, дають помитися. А там вже справа за тобою. Наскільки ти можеш чи здатен, – каже Вадим. 

Щочетверга працівники центру проводять соціальне патрулювання містом. Під час рейдів всіх безпритульних інформують про можливості закладу. Найчастіше бездомних виявляють на вокзалах.

Справа людини, чи вона прийде до нас. Насильно забрати ми нікого не можемо. Часто безхатьки перебувають на залізничному вокзалі,  відшукують теплушки, або закинуті будівлі. Наприклад, місяць тому до нас прийшли молоді люди. Один з них проживав у закинутому будинку, поки не стало дуже холодно, – розповідає психологиня Майя Чернова.

Режим роботи центру

Нових постояльців спочатку перевіряють на шкірні захворювання та педикульоз. Вимірюють тиск, температуру та сатурацію. За словами фельдшерки Валентини Ягодзінської, за останній час виявили одного чоловіка з легким обмороженням. А от з ознаками ковіду – нікого.  

З кожним охочим залишитися у центрі тут укладають угоду. Окрім ліжкомісця, забезпечують постільною білизною та гарячим харчуванням один раз на день.

З 13 до 14 години їдальня заводу «Новатор» нам привозить дуже смачні обіди. Клієнти не скаржаться. У суботу й неділю харчуванням забезпечують релігійні й громадські організації. На перше часто – суп або борщ. На друге – каша, горох, вермішель, котлета, тефтеля, шматок риби або ковбаса, а також чай. Вартість обіду – 26 гривень. Кошти на це виділяють з міського бюджету, – розповідає виконувач обов’язків директора центру Василь Заболотний.  

Клієнтам тут також надають одяг, який сюди привозять небайдужі хмельничани.  Зараз, за словами директора, бракує  лише чоловічого  взуття. Адреса Центру – вул. Житецького, 22 (мікрорайон Ружична).  

Світлана Русіна. Фото авторки та надане керівництвом центру.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter