Новини
Нетішинська міська

На Хмельниччині починають процес реорганізації шкіл

У Полонській громаді планують реорганізувати сім навчальних закладів, у Нетішині по завершенні процесу реорганізації функціонуватимуть 4 гімназії та 1 ліцей. Рішення щодо зміни формату роботи навчальних закладів приймають з урахуванням думки громади.

Полонне

З початку року у Полонській громаді планують оптимізувати 7 навчальних закладів. Це потрібно, аби покращити умови навчання для школярів, незалежно від місця їхнього проживання, а також, щоб раціонально та ефективно використовувати наявні ресурси.

За словами начальника відділу освіти, молоді та спорту Віталія Сітарського, є дві площини реорганізації. Одна з них – юридична.

– Ми маємо привести назви навчальних закладів у відповідність до чинного законодавства. Відтак усі школи І-ІІ ступенів матимуть назву “гімназія” або “початкова школа”. Наприклад, Полонський НВК №1 у складі “ЗОШ І ст. №5 та ДНЗ” називатиметься “Початкова школа №5”. Червонівський НВК, Полонська ЗОШ №6 та Бражинецький НВК стануть гімназіями, – коментує посадовець.

Фахівці відділу освіти аналізують діяльність цих освітніх закладів, їх потужності та пропонують шляхи оптимізації.

– Ми маємо Котелянський НВК, до складу якого входить дитячий садочок, розрахований на дві групи, по 15 дітей у кожній. Проте зараз його відвідує від 6 до 17 дітей щоденно. Тому через відсутність дітей ми вирішили скоротити кількість груп, – пояснює Віталій Сітарський. 

Окремі навчальні заклади мають оптимізувати, понизивши їх ступінь або перетворивши на філії. Це відбувається через недостатню кількість дітей, що навчаються у цих закладах.

Усі рішення по реорганізації освітніх закладів на Полонщині приймають з урахуванням громадської думки. Щодо функціонування закладів та зміни їх назв проводять громадські обговорення.

Консультування з громадою Білецького старостинського округу відбулось 16 лютого. На часі – реорганізація ще у двох навчальних закладах. Провести громадські слухання щодо Великокаленицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів планують 2 березня, а долю Великоберезнянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів громада обговорить 3 березня.

Далі, відповідно до результатів обговорень, депутати Полонської громади прийматимуть рішення про те, в якому форматі функціонуватимуть обидві школи.

Нетішин

Від січня поточного року у Нетішині працює комісія, яка опрацьовує нормативно-правову базу для ліквідації загальноосвітніх шкіл. Також робоча група аналізуватиме ситуацію у кожному навчальному закладі.

На нещодавньому засіданні комісії усі директори загальноосвітніх шкіл міста представили свої плани розвитку освітніх закладів до 2024 року та розповіли про основні показники за останні роки. А саме: результати ус­пішнос­ті ДПА у фор­мі ЗНО, олім­пі­ади, МАН, під­тверджен­ня на­го­род­ження ме­да­ля­ми, кіль­кість ви­пус­кни­ків 9-х кла­сів, які про­дов­жу­ють нав­чання у 10-му кла­сі, ре­зуль­та­ти мо­ні­то­рин­гу ви­бо­ру про­філь­них пред­ме­тів в 10-му кла­сі, вступ ви­пус­кни­ків 11-х кла­сів до ТОП-20 ви­щих нав­чаль­них зак­ла­дів.  

Після 2023 року навчальні заклади у Нетішині перекваліфікують. Зокрема, у місті функціонуватимуть 4 гімназії та 1 ліцей.

За матеріалами Хмельниччина. Північ.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter