Новини
Культура

На Хмельниччині можуть відреставрувати 4 об’єкти культурної спадщини

Новим напрямком державної програми “Велике будівництво” цього року стала культура. В рамках її реалізації в Україні цього року профінансують реставрацію двох десятків культурних об’єктів. Серед претендентів – чотири пам’ятки культурної спадщини, розташованих на Хмельниччині.

Всього до програми “Велика реставрація”, в рамках якої заплановане будівництво, ремонт та реконструкцію культурних об’єктів по всій Україні, внесено 500 проєктів соціальної інфраструктури. На реалізацію масштабної програми передбачили виділити 440 мільйонів гривень.

Щоправда, шанс отримати кошти на реставрацію мають лише ті об’єкти, які перебувають у державній власності.

Про один з об’єктів, який може бути відреставрований за державний кошт, написала на своїй сторінці у Фейсбук народна депутатка від Хмельниччини Олена Копанчук.

Одним з таких об’єктів є Костел місіонерів св. Йосифа у місті Ізяслав. Це комплекс колишнього монастиря католицького товариства лазаристів і костелу Святого Йосифа. Одна з найцікавіших пам’яток пізнього бароко. Костел є єдиною нині діючою католицькою культовою спорудою в місті,написала народна обраниця.

Також депутатка додала, що для неї одним із пріоритетних завдань наразі є те, щоб цей об’єкт культурної спадщини був включений у програму “Велика реставрація” в цьому році.

Крім костелу в Ізяславі до програми “Велика реставрація” можуть увійти:

Національний історико-архітектурний заповідник “Кам’янець”

Містобудівний комплекс Старого міста площею 121 га, розташований на високому кам’янистому острові, відокремленому від решти міста глибоким каньйоном р. Смотрич.

У Старому місті збереглось чимало значних пам’яток давньоруського і середньовічного часів: Замковий міст, комплекс Старого і Нового замків, гідротехнічні комплекси Руської та Польської брам, громадські та житлові будівлі, зокрема найдавніша в Україні ратуша.

У Старому місті функціонує Державний історичний музей-заповідник, який має на балансі Старий і Новий замок, Ратушу, Вірменський торговий будинок, Духовну семінарію, що використовуються під музейні відділи, та належить до міської комунальної власності.

Державний історико-культурний заповідник “Межибіж”

Державний історико-культурний заповідник “Самчики”

За матеріалами Хмельницької ОДА та Міністерства культури та інформаційної політики України

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter