Новини
Суспільство

У хмельницьких медіа зростає прихильність до фемінітивів

Нам приємно, що у «Поділля NEWS» індекс гендерної чутливості –найвищий серед інтернет-видань, які підлягали моніторингу. Також, як зазначають автори дослідження, у порівнянні з попередніми роками, у текстах значно зросла кількість використовуваних фемінітивів.

У лютому 2021 року розпочався нова хвиля гендерного моніторингу Хмельницьких ЗМІ. Упродовж лютого, квітня і червня будемо аналізувати матеріали газет «Актуально для подолян», «Подільські вісті», «Подолянин» (Кам’янець-Подільський), «Проскурів», «Пульс» (Славута) та інтернет-видань «Вечірній Кам’янець», «Всім», «Є», «НГП», «Поділля NEWS».

Мета моніторингу – відстежити гендерний баланс у публікаціях зазначених медіа (чи однаковою мірою видання приділяють увагу жінкам і чоловікам, чи однаковою мірою подають їхні думки з тих чи інших подій, фактів, явищ – тобто в скількох випадках вони є експертками й експертами), рівень використання фемінітивів, а також наявність стереотипного чи сексистського контенту і публікацій на гендерну тематику.

Перша хвиля моніторингу відбулася у період із 8 по 14 лютого проаналізовано 114 газетних публікацій та 444 матеріалів інтернет-видань.

Відразу варто зазначити, що в інтернет-виданнях значну кількість матеріалів було відведено екології, дорожно-транспортним пригодам (особливо у «Всім», «Є», «Поділля NEWS»), що цілком закономірно, адже на вулиці лютував мороз, сніговій і багато роботи було в рятувальників. Тож у цих темах домінували чоловіки: «Всім» – 38 (75%) згадувалося героїв, «Є» – 25 (81%), «НГП» – 19 (95%), «Поділля NEWS» – 11 (79%), «Вечірній Кам’янець» – 12 (80%).

Загалом серед інтернет-видань лише сайт «Всім» майже порівну з чоловіками надає слово жінкам (30 експерток (44%) – відповідно 38 експертів (56%)). В інших виданнях чоловіки домінують: «Вечірній Кам’янець» – 28 експертів і 11 експерток (72% і 28%), «Є» – 28 і 14 (67% і 33%), «НГП» – 22 і 3 (88% і 12%), «Поділля NEWS» – 39 і 22 (64% і 36%). Також чоловіки переважають і як герої публікацій, що чітко видно з діаграми.

У друкованих виданнях до думки жінок і чоловіків рівною мірою зверталися в «Актуально для подолян» (по 50%  експерток і експертів), «Подолянин» (теж 50% експерток і 50% експертів), тоді як в «Подільських вістях», «Проскурові», «Пульсі» перевагу віддавали чоловікам: відповідно 18 і 9 (67% і 33%), 11 і 4 (73% і 27%), 14 і 3 (82% і 18%).

На жаль, нинішній аналіз публікацій як друкованих, так і інтернет-видань показав, що жінки мало представлені і в таких традиційно «жіночих» сферах як культура, освіта, медицина.

Загалом же відсоток жінок як експерток і в газетах, і в інтернет-виданнях майже однаковий – 33% і 34%, як і загальний відсоток жінок як героїнь – 17% і 15% відповідно.

Водночас впадає у вічі один приємний момент: у багатьох виданнях, які підлягали моніторингу в попередні роки (перші хвилі моніторингу відбулися в 2017 і 2019 роках), значно зросла кількість фемінітивів. «Подільські вісті» – 100%, «Подолянин» – 94%, «Поділля NEWS» – 100%, «Вечірній Кам’янець» – 81%, «Є» – 76%. Втішає й те, що майже 100% фемінітивів зафіксовано і в «новачка» моніторингу – газеті «Пульс». Тут фіксуємо поряд із уже давно звичними фемінітивами (артистка,  співачка, активістка, учителька, волонтерка, спортсменка) і такі, які медіа почали вживати відносно нещодавно (заступниця, депутатка, головна бухгалтерка, провідна менеджерка, директорка, професорка, кандидатка, педагогиня, краєзнавиця, авторка, методистка-хормейстриня, лауреатка, вихованиця, чемпіонка, борчиня, інспекторка та ін.).

Характерним є приклад публікація у газеті «Подолянин» «Ліричне сопрано Поділля». Авторка Ірина Пустиннікова у матеріалі на цілу шпальту жодного разу не вжила маскулінітивів. Редакція цієї газети, як і багатьох інших видань, сповідує (після участі у наших моніторингах) прихильність, особливо, в журналістських матеріалах, до фемінітивів. Це той позитив, який склався на основі нашої співпраці.

Хоча одночасно використовують і чоловічий рід (маскулінітиви): міський голова Ніла Островська (чому не «міська голова», або не «голова міста»?), керівник Галина Коротенко (але ж можна написати «керівниця»), директор Олена Кенц (але ж те саме видання – «Проскурів» – використовує і слово «директорка»), головний лікар Цецилія Мюллер (а чому не «головна лікарка»?).

Також приємно зазначити, що в моніторинговий період не зафіксовано стереотипного чи сексистського контенту.

Згідно з отриманими даними, найбільш гендерночутливим виданням Хмельниччини є газета «Подолянин» (Індекс гендерної чутливості 54%). На другій позиції – газета «Подільські вісті» і сайт «Поділля NEWS» ( по 49%). При цьому у «Поділля NEWS» Індекс гендерної чутливості найвищий серед інтернет-видань, які підлягали моніторингу. На третій сходинці – газета «Пульс» та інтернет-видання «Всім» (по 45%).

Індекс гендерної чутливості усіх хмельницьких медіа у лютому 2021 склав 44%. Це – один із середніх показників. Сподіваємося, що гендерна чутливість хмельницьких медіа лише зростатиме. Ознайомитися з підсумковими результатами лютневого моніторингу регіональних медіа 24 областей (інфографіка) можна на сайті Волинського прес-клубу.

Павло Хорошенюк, експерт із моніторингу

Автор: Адміністратор сайту

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter