Новини
Суспільство

У Хмельницькому – черговий «будівельний» скандал

Мешканці мікрорайону Озерна вийшли на акцію протесту, оскільки майже впритул до їхнього будинку почали нове будівництво – десятиповерхівки. Людям не залишили місця ні для паркування автомобілів, ні для відпочинку. Хмельничани звертатимуть до суду, аби призупинити роботу забудовника хоча б на період, поки з’ясовуватимуть її законність.

Як забудовується один з наймолодших мікрорайонів Хмельницького днями обговорювали містяни у соцмережах. Викладені фото, на яких будинки стоять практично за кілька метрів один від одного, хмельничани прокоментували так:

Це вулики якісь, а не житло.

Як воно – жити у «вулику» – на власному досвіді могли би переконатися мешканці однієї з багатоповерхівок у тій же таки Озерній. Проте – не хочуть. Днями люди влаштували акцію протесту через те, що поруч з їхнім будинком почали зводити ще одну багатоповерхівку, залишивши людям з прибудинкової території, практично, лише під’їзну дорогу та клаптик дитячого майданчика.

Дві гойдалки та пісочниця – на двісті мешканців

Хмельничанка Оксана мешкає у будинку на вулиці Лісовогринівецькій, 18-В. Ще на початку січня жінка побачила, що поруч розпочали будівництво, але не знала, чого саме. Хотіла ознайомитися із паспортом об’єкта, проте його не знайшла. Яке приміщення буде поруч – не  знали ії сусіди. Тож звернулися до представників забудовника.

Тут планують побудувати багатоповерхівку, 10 поверхів. Я, як проста людина, не фахівець будівельної сфери, запитала: де він має будуватися. Нам показали креслення, де має стояти будинок. Я запитала: де заїзд до нашого будинку? Показали на нашу дорогу. А де заїзд до того будинку? Нам показали на плані, що він має бути за будинком. Тут, я думаю, не треба закінчувати якийсь будівельний інститут, щоб розуміти, що місця на все не вистачить, – розповідає хмельничанка.

Зі своїм трирічним сином вийшов відпочити на дитячому майданчику ще один мешканець будинку, Олексій. Чоловік каже, дві гойдалки та півтора метри пісочниці розраховані на майже дві сотні мешканців двох сусідніх будинків.

Звичайно, таким майданчиком я не задоволений, оскільки він розташований в дещо небезпечній зоні. Тут поруч проходить дорога з дуже потужним трафіком. Крім того, майданчик розташований просто під стіною будинку, і взимку перебувати на ньому небезпечно, – розповідає чоловік.

Ні парковки, ні зони відпочинку

Олексій також незадоволений, що поруч будують ще одну багатоповерхівку. На його думку, тут логічніше було би побудувати якийсь інфраструктурний об’єкт, оскільки на Озерній, як і в решті міста, є величезна проблема з парковками.

Тим часом будівельні роботи активно тривають. Крани із ґрунтом працюють просто над автівками, припаркованими впритул до паркану, що відділяє територію.

Придбала тут житло п’ять років тому, а потім стала головою ОСББ «Форест-3» Любов Рудковська. Жінка каже, на цьому місці мали бути дитячий та спортивний майданчики, зона для відпочинку. Проте забудовник вирішив інакше, і все це у людей відібрав.

Шахрайським шляхом позбавив нас усього. У нас прибудинкова територія – лише оця проїзна дорога, більше в нас немає нічого, – каже хмельничанка.

З першого дня будівництва жінка почала звертатися до місцевої влади. Але майже за два місяці відповідей так і не отримала.

Ми зверталися у міську раду, у прокуратуру, в ДАБІ, в архітектуру – у всі інстанції Хмельницького. На нас ніхто не прореагував. Ми почали розслідування і з’ясували, що земельна ділянка площею 1,3 гектара вже має три будівлі, вже щільність населення перевищена на 75 квартир. А дали дозвіл на 10-поверхівку, ще на 80 квартир, – розповідає Любов Рудковська.  

З’явився на зустріч з протестувальниками і в.о. начальника управління архітектури і містобудування Максим Дружинін. Люди висунули вимогу – тимчасово призупинити будівництво. Посадовець пообіцяв влаштувати зустріч мешканців будинку із забудовником та порадив подавати до суду.

Нехай в судовому рішенні вирішують законність і правомірність даного будівництва, – зазначив Максим Дружинін.

І пообіцяв на два тижні зупинити будівництво. Мешканці ж звертатимуться до суду із заявою на забудовника та ДАБІ, чи правомірно ті видали дозвіл.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter