Новини
Здоров’я

Хмельниччина – у зоні ризику переходу в “червону зону”

У Хмельницькій інфекційній лікарні фіксують збільшення кількості хворих, які потребують стаціонарного лікування та кисневої терапії. У Шепетівці додають ліжка для пацієнтів з COVID-19 та переводять школярів на дистанційне навчання. У Кам’янці очікують на першу партію вакцини. Рівень госпіталізації на 100 тисяч населення в регіоні три дні поспіль перевищує допустиму норму.

Третя хвиля COVID-19 на Хмельниччині

Якщо декілька тижнів тому в «інфекційку» госпіталізували орієнтовно 6-8 пацієнтів із коронавірусом, то зараз ця цифра – близько 20 інфікованих щодня.

Ми наближаємося, можливо, до тієї цифри, яка була максимальною, коли у нас був пік – 50-55 за добу. Активно госпіталізуються важкі хворі. Реанімаційне відділення заповнене. Кисневої терапії потребують практично всі хворі, які госпіталізуються. Станом на ранок 9 березня у лікарні вже є 153 хворих, а прийняти і надати кисневу допомогу ми можем 180, – розповідає директорка КП «Хмельницька інфекційна лікарня» Оксана Піддубна.

Хворих на COVID-19 госпіталізують не лише до ХІЛ, а й до міської лікарні. Поки що – це жителі обласного центру та важкохворі з районів. За словами Оксани Піддубної, якщо виникне ситуація, коли у лікарні не вистачатиме місць, в першу чергу прийматимуть на госпіталізацію мешканців обласного центру. 

Серед інфікованих, які перебувають на лікуванні, переважають люди середнього віку, а також молоді люди, які теж важко переносять недугу. До числа хворих додалися і діти. Зараз на лікуванні їх є троє. До слова, 7 пацієнтів заразилися повторно.

Аби підготуватися до нового піку захворюваності, в інфекційну лікарню придбали ще один концентратор для вироблення кисню. Прилад може забезпечити 43 точки.

Коли ми його встановимо і два концентратори вироблятимуть свій кисень, ми практично цілий корпус зможемо забезпечити киснем, – пояснює Оксана Піддубна.

За словами очільниці закладу, у разі погіршення ситуації до надання допомоги хворим планують залучити ще районну лікарню. Область же при визначеному рівні госпіталізації – 60 на 100 тисяч населення, уже сягнула показника у майже 68, йдеться у сюжеті каналу Перший Подільський.

Знищена вакцина та перші ускладнення після щеплення

Від початку вакцинації в області утилізували дві дози невикористаної вакцини Oxford/AstraZeneca (Covishield). Причина – люди, які планували вакцинуватися, не встигли вчасно дістатися до місця проведення процедури. Загалом один флакон вакцини розрахований на десять щеплень. Використати його потрібно протягом шести годин з моменту відкриття ємності. Тож дві дози, які не встигли вколоти за цей час, довелося знищити. Про це Суспільному Поділля розповіла головна спеціалістка Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Світлана Лукаш.

Вакцину з Індії наразі очікують у Кам’янці-Подільському. За словами начальника управління охорони здоров’я Кам’янець-Подільської міської ради Юрія Пливанюка, у Хмельницькому постачання вакцини у регіони області погодили, тож у місті її чекають з дня на день, повідомляє Vdalo.info.

Також посадовець зазначив: за два тижні після початку вакцинації на Хмельниччині, кількість медиків, які готові зробити щеплення, зросла із 20 до понад 50%

Загалом у Кам’янці очікують на першому етапі отримати 1500 доз вакцини Covishield.

Тим часом в Австрії через смерть пацієнтки зупинили  використання вакцини  AstraZeneca. Як повідомляє агенція Reuters, «федеральне управління з питань охорони здоров’я отримало два повідомлення у зв’язку з вакцинацією від однієї партії вакцини AstraZeneca в окружній клініці Zwettl провінції Нижня Австрія». 

За повідомленням бюро, 49-річна жінка померла в результаті важких порушень згортання крові. В іншої 35-річної пацієнтки розвинулася легенева емболія – гостре захворювання легень, спричинене зрушенням тромбу. Обидві жінки працювали в клініці медсестрами. Раніше серед відомих побічних ефектів вакцини не було згортання крові.  Доказів причинно-наслідкового зв’язку з вакцинацією немає, але партію AstraZeneca все ж вилучили.

У Шепетівці додають ліжка з киснем та переходять на дистанційне навчання

Щоденний зріст даних статистики із захворюваності мешканців громади на коронавірусну інфекцію призвів до того, що у Шепетівці ініціювали засідання комісії з питань ТЕБ та НС за участі заступників міського голови та головного лікаря КНП “Шепетівська багатопрофільна лікарня”. За підсумками негативної динаміки, що спостерігається у медичних закладах міста, для врегулювання ситуації вирішили :

  • У КНП “Шепетівська багатопрофільна лікарня” до наявних 130 ліжкомісць із точками подачі кисню розгорнуть додаткові 30 ліжок;
  • На 4 дні, з 15 березня по 19 березня, усі заклади загальної середньої освіти переходять на дистанційну форму навчання;
  • на два тижні, з 15 березня по 28 березня, усі заклади позашкільної освіти також працюватимуть дистанційно;
  • на цей же строк призупинять навчання у дитячій художній школі, дитячій музичній школі, дитячо-юнацькій спортивній школі.

Статистика COVID-19 на Хмельниччині

Станом на 9 березня у Хмельницькій області від початку пандемії зареєстровано 50243 лабораторно підтверджених випадки COVID-19. Лікуються 3767 осіб: 892 – стаціонарно, 2875 – амбулаторно. Ліжкомісця у закладах, що надають допомогу хворим з COVID-19, в області завантажені на 54,01% (892 хворих, 219 підозр). Одужало за весь час пандемії 45555 осіб (90,7% від підтверджених випадків). Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 921.

За даними Міністерства охорони здоров’я три дні поспіль (з 7 по 9 березня) на Хмельниччині показник рівня госпіталізації, при нормі ≤60 на 100 тисяч населення, становив, відповідно, 67,7 – 67,6 – 68,3.

Через значне перевищення цих же показників чотири області України (Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська та Чернівецька) вже опинилися у «червоній» зоні. «Почервоніли» цифри також у Києві, Вінницькій, Миколаївській та Тернопільській областях, які поки що, як і Хмельниччина, перебувають у «помаранчевій» зоні.

Як зазначають у МОЗ, «помаранчевий» – це попереджувальний рівень, який свідчить про ускладнення епідемічної ситуації в регіоні, що може призвести до запровадження посилених обмежувальних протиепідемічних заходів.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter