Новини
Суспільство

У Хмельницькому запрацював кризовий центр для літніх людей та осіб з інвалідністю

Відділення цілодобового тимчасового перебування почало функціонувати у Хмельницькому. Нова установа призначена для літніх людей, осіб з інвалідністю та тих, хто опинився у складних життєвих обставинах. Такі містяни можуть  оселитися тут на строк до трьох місяців – поки у родичів нема змоги доглядати за ними.

Ремонт, переїзд, подорож,  інші форсмажорні обставини можуть стати причинами, коли літніх й хворих родичів  тимчасово нема де розмістити. Нове відділення при міському територіальному центрі соціального обслуговування розраховане на 14 клієнтів. Тут є  обладнані санвузлами одномісні й двомісні палати, працює медперсонал та соціальні працівники. Деяких клієнтів забезпечують і гігієнічними засобами: памперсами та пелюшками.

Не “доживати”, а тимчасово перебути

У відділення  приймають людей  без інфекційних та психічних захворювань. А під час карантину – з негативним результатом ПЛР або експрес-тесту. Наразі у центрі перебувають шість осіб. За рішенням комісії, ці люди звільнені від сплати за проживання через складні життєві обставини.

Одна з жінок з  деменцією – не пам’ятає, що було годину тому, свою квартиру закидала непотребом. Серед родичів – брат з Одеської області, який не може про неї подбати. Жінку оформлять згодом в інтернат. У нашому терцентрі працюють  66 фахівців, які і виявляють подібних людей. Про таких містян можуть повідомити і сусіди, – розповідає директор терцентру Дмитро Старцун.

Проте для переважної більшості клієнтів перебування у відділенні – платне. У 2021 році ця сума становить 332 гривні на добу. Вона включає в себе триразове харчування та послуги реабілітолога, який працює з тими, хто пережив інсульт. В одному з приміщень терцентру, де відновлюються хмельничани після хвороби, є велотренажери, доріжки, еспандери. Клієнтам доступні також фіто- та аромотерапія, масаж та кисневі коктейлі.

Оформити сюди родича – не означає «здати» його. Подібні  центри я бачив, наприклад, у польському Любліні. Там гарний ремонт, такі, як і у нас, функціональні ліжка. Там лежача людина може підтягнутися й присісти так, як їй зручно. Подібний комунальний заклад на Хмельниччині також є у Городку, – каже керівник територіального центру.

Університет третього віку

У новому приміщенні є й дві аудиторії для занять слухачів Університету третього віку. Для них передбачений окремий вхід, щоб «студенти» не перетиналися з  клієнтами на цілодобовому проживанні. Також облаштований окремий санвузол – з тією ж метою.

На сьогодні в університеті працюють 22 групи, де  навчаються понад 250 осіб. До карантину їх було ще більше. Наприклад, у 2019-2020 навчальному  році – аж 58. Тоді тут діяли 19 факультетів, де займалися близько 1000 слухачів. На сьогодні найпопулярніші напрямки – живопис, вивчення англійської, польської, німецької мови, володіння комп’ютером, а також – хореографія та азбука співу.

Слухачами університету можуть стати  зареєстровані у Хмельницькій територіальній громаді жителі: жінки – віком від 55, чоловіки – віком від 60 років.  Навчання тут безоплатне.   

Адреса територіального центру соціального обслуговування: м. Хмельницький, вул. Перемоги, 7а. Тел. 098-966-46-86.

Більше інформації про територіальний центр соціального обслуговування – у сюжеті каналу “Наголос”

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter