Новини
Екологія

Хмельничани вивезли з лісу 56 мішків сміття

Чергове недільне прибирання, яке традиційно влаштували активістів у Хмельницькому, вони “присвятили” любителям пікніків, які вміють відпочивати, але не вміють прибирати за собою. Тож “зачищати” після них територію доводиться зовсім іншим людям. Понад півсотні мішків сміття, яке вивезли з лісу хмельничани, далеко не все, що залишили по собі відпочивальники. Тож активісти мають намір повернутися до лісу та продовжити роботу.

О, ви, хто любить відпочивати на природі! Ті, хто з друзями чи сім’єю, створює кулінарні шедеври завдяки вогню і вугіллю, хто накриває столи просто неба під притулком лісових дерев, хто любить випити з друзями в затишному природному місці під спів пташок. Саме до вас звертаємося від імені лісу: ЗАЛИШІТЬ ПІСЛЯ СЕБЕ ЧИСТІШЕ НІЖ БУЛО!!!! Це ж не важко і не затратно для вашого часу (приблизно від 5 до 10 хвилин) І нехай це не ваше сміття – не залишайте його після себе! Приберіть.

З таким закликом до любителів відпочинку на природі звернулися хмельничани через соцмережі.

Вчора, в останню неділю березня, 19 дорослих та двоє дітей протягом півторагодинного прибирання зібрали 56 мішків різноманітного непотребу, який від літа “зберігався” у лісовій гущавині, подекуди вже присипаний листям та землею. Проте й там його відшукали любителі чистого довкілля.

На те, що сміття по собі залишили саме фанати пікніків, вказують знахідки: одноразові тарілки, вилки, стакани, фольга та пляшки різного калібру.

До прибирання, точніше, до предметів, знайдених під час нього, хмельничани ставляться з гумором, а про найцікавіші знахідки розказують та показують їх окремо.

Одна з цікавих знахідок – це лампа Алладіна (так ми її назвали). Думаю, простір натякнув на те, що всі ми чарівники, і досить потерти запилення на своїй свідомості, прибираючи сміття, як чарівний джин виконає будь-яке наше прохання, – зазначила у своєму дописі Олена.

А колбочки, мензурочки, знайдені нами – це вже про алхімію практики прибирання. Коли будь-яке сміття ми можемо перетворити на ресурс, – написала хмельничанка.

В нас було заплановане прибирання на 1 годину, але вийшло десь 1,5 години, бо кожен не міг зупинитися. Все казали: ще трішки і ще трішки. Бо сміття – багатенько! Ми прибрали, мабуть, третю частину того “ресурсу”. Тому наступне прибирання буде в тому ж місці. Чекаємо на нові свіжі сили! Приєднуйтесь! – закликають активісти.

До речі, у коментарях до допису вже з’явилися охочі долучитися до веселої компанії, яка приносить чималу користь і довкіллю, і громаді.

Наостанок пили чай с солодощами, спілкувалися. Знаєте про що мріяли? Про ті часи, коли ми все приберемо і, заходячи в ліс, не будемо знаходити сміття. Фантастика? Ні, реальність яку ми можемо створювати разом, – резюмують активісти.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter