Новини
Нетішинська міська

Навколо Нетішина досі не засипали вириті на початку карантину траншеї

Викопані навесні 2020 року у лісах навколо Нетішина рови досі не зарили. Тоді у місті атомників запровадили пропускний режим, на в’їздах встановили блокпости, а на лісових дорогах створили штучні перепони. Протягом року у заглиблення ледь не падали місцеві жителі. І хоча пропускний режим у місті давно не діє, міська влада усувати траншеї поки не поспішає.

У березні 2020 року Нетішин став одним з найзакритіших міст України. Тут першими серед українських міст-атомників запровадили пропускний режим. З боку Острога та Славути встановили блокпости, на яких чергували поліцейські та надзвичайники. На таких локаціях, за задумом міської ради, мали виявляти  хворих або підозри на хворобу. Виняток зробили для нетішинців. Для них в’їзд у місто був за перепустками. Вантажівки з продуктами впускали після перевірки товарно-транспортних накладних. Лісові ж стежки перекопали траншеями.

Щойно встановили блокпости, викопали й рови. Наприклад, біля центру ділових зустрічей ХАЕС, дороги на Кривин через управління будівництва  Хмельницької АЕС. Їх виривали трактори ковшами  за одне, два, три чи чотири зачерпування – як де. Відтоді доїжджати велосипедами до дач нетішинцям стало проблематично. Та й звичайні велопрогулянки з дітьми перетворилися на квест, – розповідає жителька Нетішина Людмила Михалєвська.

Вже у червні пропускний режим скасували, блокпости прибрали, але про перекопані ліси, схоже, забули. Місцева мешканка Наталія Коваль на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила: під час велопрогулянки із сином влетіла у викопану яму.

Якщо про блокпости на автодорогах інформації багато, то згадку про перепони посеред лісу вдалося відшукати лише у дописі міського голови Олександра Супрунюка від 28 травня 2020 року.

Скільки саме траншей і на яких локаціях вирили рік тому, наразі у міській раді не повідомляють. Нема й даних про те, за які кошти і хто саме перекопав ліс. У відповіді на запит міський голова Олександр Супрунюк повідомив наступне: 

З вашого запиту не вбачається можливим визначити територію розташування лісових доріг, яких стосується запит. На території лісових масивів, які перебувають у віданні Нетішинської міської ради, не здійснювалися роботи щодо копання ровів на лісових дорогах навесні 2020 року для унеможливлення пересування містян навколишніми селами.

Про долю лісових траншей, за словами Людмила Михалєвської, міського голову запитали і під час прямого ефіру з громадою міста 5 квітня. Щоправда, запис цієї події на сторінці виконавчого комітету Нетішинської міської ради чомусь не зберігся.

За точність цитати не ручаюся, але він відповів: “А ви самі не хочете засипати і зробити собі зручно?”. Тобто пустили трактори, спалили пальне, оплатили людино-години, відрапортували про “велику боротьбу”, а загрібати “кому незручно”?”, – обурюється місцева жителька.

 Нагадаємо, з 26 березня 2020 року Уряд обмежив в’їзд та виїзд на територію міст-супутників АЕС. У Хмельницькій облдержадміністрації таке рішення пояснили тим, що на атомних станціях працюють унікальні фахівці, замінити яких у разі хвороби буде проблематично.

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter