Новини
Хмельницька міська

Прапор за 5 мільйонів з бюджету Хмельницького не фінансуватимуть

Понад 300 запитань від мешканців громади надійшло під час чергового онлайн-прийому голови Хмельницької громади. Чимало з них стосувалися ремонту доріг та роботи громадського транспорту. Тарифи на проїзд, як повідомив Олександр Симчишин, виконком планує розглянути у травні. Також очільник громади дав відповіді на інші нагальні питання, що турбують нині хмельничан.

Про ринки

Підприємці хмельницьких ринків, які через карантин закрилися, зможуть оформити державну допомогу – 8 тисяч гривень – після 18 квітня у додатку «Дія». Рішення про додаткові пільги ухвалюватимуть і на черговій сесії міської ради.

Навіть не зважаючи на те, що залишаємо цю мінімальну активність, комунальні ринки звільнити від абонплати на два тижні, інші ринки – звільнити від сплати земельного податку, оренду за землю, звільнити від орендної плати наших орендарів комунального майна, тих, які зупинять свою діяльність на час «червоної зони», звільнити по оплаті за сервітути тих, хто не працює. Це ми вже втретє будемо робити, – зазначив очільник Хмельницької громади.

Про дистанційне навчання

Три дні поспіль у Хмельницькому кількість одужань від коронавірусу перевищує статистику госпіталізації. Втім, Хмельниччина і досі залишається в «червоній» зоні за шістьма показниками, які формує МОЗ.

Від учора у Хмельницькому відновили дезінфекцію зупинок та припинили роботу дитячих атракціонів та батутів.

Відвідуваність дитсадків наразі становить понад 50%. Через захворювання на дистанційному навчанні 14 класів початкової школи. Попри проведене опитування щодо якості такого навчання, для учнів 5-11 класів необхідність його продовження визначатиме лише Постанова Кабміну.

Забезпечити дистанційну форму навчання для учнів 1-4, особливо, 1-2 класів, неможливо. 34-38 дітей першого класу не будуть мати ніякого дистанційного навчання. Дитсадки працюють, 1-4 класи – працюють. Коли повернуться до нормального навчання 5-11 класи, зараз прогнозувати неможливо. Ми «червона» зона, а в «червоній» зоні заборонено навчання 5-11 класів. Думаю, з понеділка, швидше за все для них ніякого нормального навчання не буде, вони залишаться і далі на дистанційному навчанні, – зазначив голова громади.

Про кисень

За рік карантину на закупівлю кисневих концентраторів з міського бюджету було виділено 11 мільйонів гривень. Наразі питання – не у коштах, наголосив очільник громади.

Ми за цей рік придбали 287 кисневих концентраторів. Зараз ще півтора мільйона гривень виділяємо на кисневі концентратори. Питання в фізичній наявності кисню. Зараз воно вирішується по днях. Сьогодні вранці (15 квітня – ред.) ми знову вирішували, звідки задути кисень і міську лікарню, в інфекційну лікарню, де взяти балони. Львів порушує виконання своїх договорів. Міська лікарня зараз проєктує кисневу станцію на 220 точок. Її вартість буде 4,8 мільйона гривень, – пояснив Олександр Симчишин.

Про прапор

Щодо ініціативи Офісу Президента встановити у Хмельницькому прапор з нагоди 30-річчя незалежності України, який, за попередніми оцінками, обійдеться щонайменше у 5 мільйонів гривень та буде встановлений у дендропарку, голова громади зазначив: доцільно такий об’єкт благоустрою створювати за кошти меценатів та благодійників.

Я вважаю, що державне і національне на часі завжди, в будь-які складні часи. Міський бюджет і міська рада не будуть співфінансувати встановлення прапора. Ми не виділяємо на це кошти. Взагалі не виділяємо. Тому що ми вважаємо, що такі об’єкти було б доцільно встановлювати за кошти, так би мовити, народної толоки. Я особисто з великим задоволенням у випадку створення благодійного фонду перерахую на це 10-денну свою заробітну плату, – наголосив Олександр Симчишин.

За сюжетом МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter