Новини
Освіта

У Хмельницькому освітяни ділилися досвідом новаторського викладання

«Освітній джаз: мелодія у чотири руки» – тренінг з такою назвою відбувся на базі Хмельницького технологічного багатопрофільного ліцею. Цей одноденний табір, як зауважують організатори, є частиною щорічних заходів в рамках діяльності EdCamp – (Не)конференції для професійного зростання шкільних педагогів.

Учасники цього  товариства називають себе «білими воронами» в сучасній освіті через використання в щоденній практиці інтерактивів та новацій.

Перший EdCamp ще у 2010 році створили американські вчителі-ентузіасти. Сьогодні в системі просвітництва освітян щорічно проводиться 2 500 заходів у 44 країнах світу за участі стейкхолдерів навчального процесу. На подібні тренінги запрошують експертів з усіх куточків земної кулі для відкритого обміну педагогічним досвідом, співпраці й вирішення спільних завдань. 

Семінар у Хмельницькому, за словами локальної координаторки Наталі Зими, вже не вперше проходить на базі багатопрофільного ліцею ім. А. Мазура.

Ми вже втрете організовуємо регіональну (не)конференцію EdCamp. Насправді це чисте повітря вчительське, це спільнота, де всі вчителі-практики обмінюються реальними практиками. Ми можемо навчатися одне в одного, підвищувати кваліфікацію. Крім того – це формування спільноти, адже час одинаків вже давно пройшов. Серед наших експертів – не лише вчителі. У нас є експертні сесії від управлінців, випускників та учнів, батьків. Але більше ми пишаємось, що говоримо не лише по освіту в школі, а про освітні ресурси, які є в музеях, архівах. І саме така цілісна картина стає новою українською школою, – розповіла координаторка заходу.

Програма одноденного обміну освітнім досвідом суттєво відрізняється від звичного формату тренінгів, адже учасник користується правилом «вільної ноги», тобто самостійного вибору, де і скільки з пропонованої серії сесій перебувати.

Крім того, вражає різнопрофільність експертного складу і царин, які  залучені у навчальний процес сучасної української школи. Інституційний аудит, вільні знання, STEM-освіта, дистанційка та інші тематичні панелі утворюють нову платформу для актуалізації освітньої бази.

Семінар є ще й підтверджуючим доказом неформального гасла команди EdCamp Ukraine: організація платформи для підтримки практикуючих і майбутніх педагогів у партисипативному підвищенні кваліфікації впродовж життя.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook