Новини
Інфраструктура

Проїзд дорожчатиме, бо пасажиропотік на Хмельниччині значно зменшився

Лише 28,5 мільйона пасажирів скористалися тролейбусами протягом минулого року. Це становить лише 68% від показника 2019-го, коли електротранспорт перевіз майже 42 мільйони пасажирів. Скорочення пасажиропотоку майже на третину, звісно, стало однією з вагомих причин зростання вартості проїзду, яке очікується найближчим часом.

До минулого року щорічна кількість пасажирів тролейбусів невпинного зростала, починаючи з 2014-го, коли цей вид транспорту перевіз 34,5 мільйона пасажирів. Як бачимо, протиковідні обмеження кількості пасажирів «відкинули» показники на десяток років назад.

Торік схожа ситуація зафіксована й у перевезеннях пасажирів автотранспортом. 2020-го ним скористалися 37,0 мільйона чоловік. Якщо порівняти з 2019, то падіння становило понад третину – 38%. Зрозуміло, що автоперевізники, які втратили значну частину доходу, вимагають підвищення вартості проїзду.

До речі, на відміну від електротранспорту автомобільний щороку «втрачав» своїх пасажирів в останнє десятиліття. Якщо у 2019-му автотранспортних пасажирів нараховувалося 59,8 мільйона, то в 2018-му 65,0 мільйона, а, до прикладу, в 2015-му – 77,7 мільйона, в 2010-му – 117,1 мільйона пасажирів.

Пандемія позначилася й на показниках залізничного транспорту. Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, минулоріч залізницею скористалися 0,9 мільйона пасажирів. У 2019-му їх нараховувалося майже утричі більше – 2,4 мільйона осіб.

Зрозуміло, перевізники, що хочуть отримувати прибуток на тлі скорочення пасажиропотоку, вимагають здорожчання вартості проїзду. На скільки саме – буде залежати від місцевих органів влади. В обласному центрі це стане відомо незабаром.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook