Новини
Суспільство

В галузі освіти Хмельниччини задіяно понад 40 тисяч подолян

Середньооблікова кількість штатних працівників в області становила в травні 190,8 тисячі. В січні працювало менше подолян – 184, 9 тисячі осіб. Наймасовішою професією на Поділлі протягом року була освіта. З січня кількість освітян зросла на 2,5 тисячі – до 42,7 тисячі наприкінці весни – майже чверть усіх штатних працівників області.

Високою зарплатнею зацікавленість у цьому фаховому виборі не поясниш: із січня вона збільшилася лише на 700 гривень і в травні становила 10,9 тисячі. А це дещо менше, ніж в середньому по області і за розміром, і за темпами зростання. Середня зарплата штатних працівників на Хмельниччині в січні становила 10,7 тисячі гривень, а в травні вже 11,8 тисячі.

Компенсує невисоку винагороду за працю, мабуть, можливість працювати менше. Мається на увазі, що в середньому в останній місяць весни робітник області відпрацював 127 годин, а освітянин – лише 113. Прихід літа із традиційними канікулами, як очікується, ще зменшить робочий час для вчителів.

Другу сходинку за кількістю працюючих посідає переробна промисловість, в якій нині задіяно 30,8 тисячі виробничників (приблизно одна шоста всіх штатних робітників). Зарплатня в цій царині зростала значно швидше: від 8,6 тисячі гривень у січні до 9,9 тисячі в травні. Але, як бачимо, й переробникам платять доволі низьку зарплату, а працюють вони – орієнтовно, як і в середньому по області, – 124 години в травні.

На третьому місці за чисельністю задіяних – сфера охорони здоров’я та надання соціальної допомоги. З початку року їхня кількість зменшилася на триста осіб і в травні становила 25,5 тисячі. Й у цій сфері зарплата протягом поточного року зростала: з січневої в 10,5 тисячі до травневої – 11,0 тисячі гривень. А працювати медикам доводиться більше – 134 години в останній місяць весни, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook