Новини
Суспільство

Витрати на алкоголь і тютюн на Хмельниччині зростають вже 10 років

Частка витрат на шкідливі звички подолян неперервно зростає вже, як мінімум, десять років поспіль. Скажімо, в 2010-му на куріння та алкоголь родина в середньому витрачала 3,1% від сукупних місячних витрат, в 2015-му – 3,3%, а в 2020-му – вже 3,6%.

У грошовому вимірі ці цифри ще більш вражають. Витрати «середньої» сім’ї на алкогольні напої та тютюнові вироби одинадцять років тому становили 92 гривні, шість років тому – 141 гривню, а торік – 318 гривень. Як бачимо, в реальності шкідливі звички стали важчими для нашого гаманця в 3,5 раза.

Звісно, це пов’язано, у тому числі зі зростанням зарплатні, підвищенням цін, різноманітними акцизами, але, що характерно, на шкоду для здоров’я ми радо віддаємо більше, ніж на його охорону. До прикладу, торік на здоров’я припадало лише 2,6 відсотка від усіх витрат. Й так майже щороку: алкоголь та тютюн витягував з нашої кишені приблизно в 1,3 раза більше грошей, ніж охорона здоров’я. (До речі, залишається відкритим питання, якщо п’єш «за здоров’я», до якої категорії платежів віднести цей келих?)

Основним же навантаженням на родинний бюджет залишаються, як завжди, закупи продуктів харчування та безалкогольних напоїв. Торік вони становили 52,9% сукупних витрат. Ця цифра протягом останнього десятиліття коливається від 48,0% у 2017-му до 57,8% в 2015-му. Тобто їжа «з’їдає» половину сімейного бюджету.

Серед суттєвих статей платежів – комуналка. Минулоріч житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива полегшили родинний гаманець на 11,6% загальних витрат, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області. Між іншим, це менше, ніж у попередні кілька років. До прикладу, комунальні платежі позаторік становили 12,8%, а в 2018-му – 15,1%. У 2017-му вони сягнули 19,2% сімейних витрат.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook