Новини
Екологія

У центрі Хмельницького на пішохідній алеї гинуть дерева (ФОТО)

Хмельничани вважають – дерева у місті гинуть через бездарну обрізку та небажання комунальників залучати до співпраці фахівців і вкладати кошти у догляд за рослинами. Як результат – насадження у місті масово сохнуть, гинуть та зникають. На їх місці, якщо щось і висадять і воно прийметься, очікуваний затінок та прохолоду хмельничани на цих місцях отримають ще не скоро.

Пішохідна алея на вулиці Гагаріна – одне з улюблених місць хмельничан. Там у затінку дерев можна перепочити, наскільки це можливо, зважаючи на інтенсивний рух автомобілів з обох боків відпочинкової зони.

Точніше, можна було. Наразі алея виглядає так:

Звернула увагу на те, у що перетворилися деякі дерева в центрі міста хмельничанка Тетяна. Жінка пише: раніше любила цю алею, оскільки вона несла в собі певну атмосферу спокою. Тепер же…

Проходячи сьогодні, жахнулася, навіщо??? Кому завадили здорові красиві дерева? Вони рівномірно формували арочку над лавочками. Це як з казки забрати головного героя. Хоч убийте, не розумію цього вандального вчинку,написала хмельничанка.

Судячи з форми дерев, до них не так давно “доклали рук” комунальники, які не особливо переймаючись, “омолоджують” дерева у стилі “телеграфний стовп”. Тож тепер частина дерев більше схожа на обгорілі свічки.

Дехто з хмельничан вважає, що “різали не просто так, а тому, що на них виявили хворобу”. Натомість інші – заперечують. Зокрема, хмельничанин Руслан Юшкевич зазначив:

Ні, це модна тенденція під назвою топінг. На жаль людям не доходить що це нищить дерево. Не доходить доки не скалічать от так от бездарно. Доки дерева не загинуть. Нема спеціалістів, або їх не слухають. Про те що формування крони дерева це ціла наука. Що спеціалісти дорогооплачувані. Що правильна обрізка дозволяє зберегти навіть старі дерева. Що і хворе дерево можна зберегти.

Також додає, що “після топінгу дерево завжди гине протягом кількох років. І дуже характерно вигниває з середини”. Це власне, видно на фото, оскільки двох дерев на початку алеї вже немає. І середина пеньків, які залишилися, – порожня.

Спочатку бездарно обрізали. А тепер доведеться витрачати гроші містян на утилізацію загинувших дерев та посадку нових на заміну. І ще років з 15 чекати доки нові дерева достатньо підростуть, щоб знову давати якісну гарну тінь. Там практично вся алея потребує заміни. Після топінгу вони так і не відновились. І це завжди наслідок бездарного обрізання. Воно провокує хвороби, ослаблення дерева і прискорену загибель. Зменшуючи вік вдвічі мінімум, – додає Руслан Юшкевич

Як приклад наводить дерева поруч, до яких комунальники е не добралися. Там рослини сильні та зелені.

Також звернув увагу хмельничанин на те, що в подібному жалюгідному стані наразі дерева у сквері Скрябіна, розташованому неподалік, біля філармонії.

Колись було дуже тінисте місце, де можна було заховатись навіть у найсильнішу спеку. Тепер там затінку нема і третина дерев дуже сильно хворіє, – зазначив пан Руслан.

Ще так познущалися над деревами, що ще поки що ростуть на проти АВАНГАРДУ. І у нас в місті так спотворюють дерева вже не один рік! – прокоментував відомий хмельницький фотограф Олександр Савенко.

Нагадаємо, на початку року у Департаменті інфраструктури міста Хмельницького провели цілу рятувальну операцію з порятунку хворої сосни, що росте біля міської ради. Провели опитування серед містян, замовили експертизу фахівців, активно обговорювали цю тему у ЗМІ і зрештою визначилися, як рятуватимуть одне-єдине дерево. Звісно, сосна Веймутова – дерево унікальне та рідкісне. І рятувати його потрібно. Але так само потрібно рятувати й інші дерева, які, ймовірно, вражені тією ж хворобою, адже ростуть не так далеко від міської. От тільки влаштовувати операцію з порятунку алеї, у комунальників, схоже, не поспішають.

До слова, хворіють також каштани на вулиці Проскурівській. Наразі частина дерев уже стоїть жовта та випускає молоде зелене листя поруч з плодами, які ще не встигли достигнути.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook