Новини
Суспільство

У Хмельницькому 7 підприємств залишилися без електроенергії через перебитий кабель електромереж

Понад тиждень колектив заводу у мікрорайоні Ракове обласного центру, а також ще шість підприємств, розташованих поруч, перебувають у вимушених “відпустках” через те, що внаслідок пошкодження електричного кабелю їхні підприємства наразі відрізані від електропостачання. Власник одного з підприємства каже: кабель пошкодили під час будівельних робіт на сусідній території. Звернення у різноманітні інстанції результату не дали. Підприємець, на території якого тривають будівельні роботи, на контакт не йде, відповідно, полагодити несправність спеціалістам не дозволяє. Зневірившись отримати допомогу в інстанціях, які мали би врегулювати конфлікт, працівники заводу зрештою прийшли шукати допомоги під стіни міської ради.

Проблеми на підприємствах, розташованих по сусідству з ТОВ “Карат” почалися 12 серпня. Саме тоді, за словами власника заводу з виробництва пластикової тари Вадима Галкіна, на території сусідів під час “незаконних будівельних робіт в охоронній зоні кабельних підземних ліній було пошкоджено основний і резервний кабель, що спричинило припинення електропостачання як його підприємства, так і ще 6 інших”.

Усунути несправність оперативно не вдалося. Власне, її не вдалося усунути і не оперативно, оскільки відтоді минуло вже 9 днів, а електропостачання досі не відновлене. Причина – власник ТОВ “Карат” двічі (12 та 17 серпня) відмовився допустити на свою територію представника поліції та працівників Хмельницького МРЕМ, які могли би ліквідувати проблему.

Без централізованого електропостачання, крім виробництва, що належить ФОПу Галкіну, наразі залишаються ще одне виробниче підприємство, два ТОВ та троє ФОПів.

За час, що минув від 12 серпня, Вадим Галкін написав низку звернень у різні інстанції, які мали би втрутитися у конфлікт та посприяти відновленню життєдіяльності підприємств. Зокрема, писав листи міському голові Олександру Симчишину, в управління з питань екології та контролю за благоустроєм, в управління ДАБІ у Хмельницькій області. Проте допомоги ніде не отримав. В екологів факту незаконності в проведенні будівельних робіт не виявили. В ДАБІ ж повідомили, що перевірка “дотримання законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил… можлива після початку функціонування Державної інспекції архітектури та містобудування України”.

Разом з тим, за словами комерційної директорки підприємства Світлани Галкіної, пошкоджений кабель є резервним для постачання електроенергії у мікрорайон Ракове. Тож у випадку, якщо основні мережі подачі електроенергії будуть пошкоджені, як це сталося, до прикладу, минулого року, без світла залишаться не лише мешканці мікрорайону, а й каналізаційні насосні станції, військовий госпіталь, речові склади військової частини.

Вчора, 20 серпня, кілька десятків працівників підприємства пана Галкіна, які наразі не мають роботи, а, відповідно, і зарплати, прийшли під стіни міської ради на акцію протесту.

Проте й там не почули нічого втішного. Заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук, який вийшов до протестувальників, сказав, що ситуація, коли “об’єкти оборони, в тому числі госпіталь, не мають резервного кабелю”, є неприпустимою. Проте додав, що наразі конфлікт є господарським, і виник він між двома суб’єктами господарювання, підприємства яких розташовані на сусідніх ділянках. Тож залагоджувати конфлікт вони мають в судовому порядку, оскільки міська рада на це повноважень не має.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook