Новини
Екологія

У Хмельницькому знову цвітуть каштани (ФОТО)

Щонайменше третій рік поспіль хмельничани мають унікальну можливість двічі на рік тішитися вражаючим видовищем – каштановим цвітом, який, всупереч законам природи, в обласному центрі на деревах з’являється не лише навесні, а й восени. Екологи тим часом кажуть: таке вересневе цвітіння може бути ознакою хвороби дерева.

Про те, що й цього року каштани на Проскурівській можуть зацвісти восени, можна було здогадатися в середині липня, коли на деревах поруч з по-осінньому пожовклим листям з’явилося молоде зелене.

Не по сезону квітують каштани у Хмельницькому щонайменше третій рік поспіль. У 2018 році білі свічки з’явилися на деревах на вулиці Подільській наприкінці серпня. Минулого ж року розквітло близько десятка дерев вздовж головної пішохідної вулиці обласного центру.

Цього року уважні хмельничани знову помітили квітучі дерева на Проскурівській.

За словами фахівців, такі аномалії можуть бути викликані або погодними умовами (дощами та спекою, що викликають у дерев стрес), або хворобою, зокрема, внаслідок ураження каштановою міллю.

Довідка: Мінуюча міль каштанова (Cameraria ohridella) — метелик балканського походження, шкідник гіркокаштанів. Вперше була виявлена в 1985 році в Північній Македонії поблизу озера Охрид, науковий опис виду складено в 1986 році. В Україні з’явилася в 1998 році на Закарпатті, куди проникла, мабуть, з Угорщини. Далі за десять років заселила практично всю територію України. Ступінь шкідливості каштанової молі залежить від різних факторів. Міль має досить малі розміри тіла, тому погано літає, і в місцях, де восени опале листя відносилося вітром, навесні спостерігається зменшення завданої шкоди. Помічено, що повне прибирання листя дає ефект лише в тому випадку, коли «хворі» дерева розташовані не ближче ніж 50 м одне від одного. При цьому наявність хоч одного ураженого шкідником дерева нівелює ефект від прибирання листя з інших каштанів, які ростуть неподалік. Досить часто загибель дерев відбувається через ураження фітофторою та вторинну інвазію ослабленого дерева каштановою міллю.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook