Новини
Інфраструктура

Хмельничани прокоментували роботу нової паркувальної інспекції

Місяць профілактичної та три тижні уже зі штрафами роботи нової структури дала свої плоди. Принаймні, так вважає хмельничанин, який показав у соцмережах вулицю у центрі міста, на якій раніше вільною для транспорту залишалася лише одна смуга з трьох. Проте не все так, як здається. До прикладу, містяни скаржаться, що автівки з доріг перебралися у двори, обмеживши можливість жителям будинків вільно пересуватися своєю територією.

Вже не вперше вулиця Грушевського та припарковані на ній автомобілі стають предметом обговорень серед хмельничан. То автівки, які, через брак місця паркуються на пішоходному переході, то замальований невідомо ким знак, що забороняє стоянку, – містянам завжди є про що поговорити.

На прикладі цієї вулиці й почали обговорювати днями роботу паркувальної інспекції хмельничани.

Жовта лінія спотикання

Несподівано для багатьох частина вулиці Грушевського (від Проскурівської до Героїв Майдану), яка раніше була щільно заповнена автівками з обох боків, попри знак, який забороняв стоянку з одного її боку, трохи звільнилася від автівок.

На думку хмельничанина Андрія Попика, така ситуація – результат роботи паркувальної інспекції, яка, нагадаємо, з 1 вересня вже не попереджає автовласників про порушення правил паркування, а виписує постанови про штрафи.

Штрафи не працюють? Подивіться на ліву сторону. Вона пуста. Вулиця в Хмельницькому, яка була запакована автомобілями під забороненими для парковки знаками тепер вільна. Раніше таке диво можна було спостерігати лише на релігійні свята, коли всі роз’їжджались з міста. З 1 вересня у нас запрацювала інспекція з паркування, яка штрафує навіть за відсутності водія на місці. І опа, за пару тижнів, які разючі зміни! Багато хто скептично ставиться до цієї нової служби, але я чогось у неї вірю. Якщо продовжать системну роботу, то думаю за пів року і паркування на пішохідному стане досить рідким явищем. А ви помічаєте зміни в дотриманнях правил паркування в Хмельницькому?поцікавився хмельничанин.

Хмельничани ж зазначають: від того, що вздовж вулиці (на додачу до знаку, який забороняє стоянку) нанесли ще жовту лінію, якої раніше не було, ситуація не надто змінилася. Навпаки, додала проблем, зокрема, тим водіям, які привозять у школу дітей.

На рахунок жовтої лінії, то це перебор, тільки там реально можливо було зупинитись, щоб висадити (посадити) школяра. Як логічно пояснити появу жовтої лінії? Це збільшило швидкість руху на цій ділянці? Чи збільшили фронт роботи для інспекторів? Кількість авто з кожним роком збільшується і так необдумано скорочувати паркомісця – це свідомо провокувати на порушення. Мені необхідно 1 хв для висадки-посадки школяра, але шанс зупинитись біля школи без порушення був примарний, і з появою цієї жовтої лінії шанси біля 0, – пишуть у коментарях.

Який сенс в порожнечі цієї смуги зліва, якщо машини їдуть все одно в 1 ряд?

Вулиця зліва пуста і що? Там зробили велосмугу? Ніт. Пішоходну доріжку? Теж ніт. Зелену зону? Не бачу. В нас просто є шматок вулиці, який не приносить користі.

Давайте милуватися порожніми кілометрами асфальту довкола. Такий собі урбаністичний дзен. Прибирати парковку там був би сенс, якщо: 1. Після цього став би можливий рух у дві смуги. 2. На цю територію є якісь інші плани використання з користю для громадян.

Проте позитивні зміни на Грушевського таки бачать: якщо й паркуються машини вдень з лівого боку вулиці, то – поодинокі.

Проте вечорами, кажуть, на звичному місці можна побачити «виставку досягнень» світового автопрому»

Зникли з доріг – з’явилися у дворах?

Тим часом неподалік звільненої від автівок вулиці Грушевського з паркуванням автомобілів не все так чудово. На Володимирській (де заборони на стоянку немає) запарковано з обох боків, тож тут рух також можливий лише в один ряд.

А біля готелю “Центральний”, пишуть хмельничани,

співробітники обласної прокуратури ставлять автівки під знаком «Стоянка заборонена», і інспектори з паркування десятою дорогою обходять це місце)))

Що ж до машин, які зникли з вулиці Грушевського, то, за словами коментаторів, вони перебралися у двори. Адреси цих дворів, щоправда, хмельничани “здавати” не хочуть, бо кожне місце там, схоже, на вагу золота для тих, кому конче необхідно паркуватися у цій частині міста. І для мешканців будинків має залишатися хоч трохи місця.

Тепер в центрі машин нема, але у дворах не пройдеш, а дітям взагалі нема де гратися.

А автомобілі, яким не вистачало місця на правій стороні вулиці Грушевського, схоже, тепер паркуються на вулиці Героїв Майдану, займаючи одну зі смуг руху.

Відмітилися в коментарях і ті хмельничани, які поки що не бачать змін у ситуації з паркуванням.

1. Газони на продуктовому ринку. 2. Вулиця Подільська від Планети до Плази з обох боків. 3. Та ж Подільська нижче, де музей, в сторону Шестакова. 4. Біля “Рибальства” зі сторони 5 відділення НП. Там взагалі жир. Роз’їхатись громадському транспорту важкувато.

Помітили містяни і зникнення автостоянок у місті.

Я помітив, що за останні пів року в Хмельницькому зникло дві великі стоянки, на Тернопільскій та Купріна. На їхній території ведеться будівництво. Може місту потрібна інспекція, яка б боролася за створення паркомісць, контролювала норми паркомісць при будівництві того чи іншого обєкта і т.д., а також мала можливість зносити дорожні знаки, які забороняють стоянку, а під ними завжди стоять машини і нікому не заважають?

Щодо парковки на вулиці Проскурівського підпілля, яка і так не дуже має попит у водіїв, то й з нею, кажуть автовласники, є проблеми.

Я три рази заїжджала на платну парковку і всі три рази був квест з виїздом. Виїзд з іншої сторони, вздовж поліклініки. Там паркується купа оленів, які ускладнюють виїзд. Одного разу бусик щось вивантажував у поліклініку – хвилин 20 всі тупо стояли…

На Соборній все, як завжди

Двох інспекторів з паркування, пишуть хмельничани, на таке місто як Хмельницький – замало. Скрізь встигнути вони не можуть, тож на багатьох вулицях ситуація від початку вересня кардинально не змінилася. До прикладу, на Соборній в районі ЦНАПу все, як було, так і залишилося. Досить часто припарковані з обох боків вулиці автомобілі, між якими не може проїхати тролейбус, стають причиною заторів. “Розрулювати” ситуацію доводиться поліції (якщо її працівники опиняться поруч) або ж іншим автовласникам чи перехожим. Щоправда, це не стільки до інспекторів питання, оскільки на цій вулиці стоянку поки що не заборонили, а до водіїв, які залишають автівки, не думаючи про інших учасників руху.

Половину штрафів вже оплатили

За 15 днів роботи інспектори з паркування виписали 193 постанови на порушників. За словами заступника міського голови Миколи Ваврищука, 93 автовласники штраф сплатили одразу.

Якщо людина сплатить у перші 10 днів, вона отримає умовну 50% знижку. Відповідно, майже половина сплатила одразу, інші мають час – 30 днів. Якщо ж цього не зробити, матеріал передається у виконавчу службу, – пояснив посадовець.

Також додав, що сплачені водіями штрафи вже принесли у міський бюджет близько 24 тисяч гривень. Та повторив те, на чому вже акцентували хмельничани – двох інспекторів на місто недостатньо.

Наразі патрулювався більше центр міста, де ми маємо найбільше проблем з паркуванням, але інспектори заходили і в мікрорайони. Два інспектори – це занадто мало для Хмельницького, ми будемо розширювати штат..

Відео: МТРК Місто
Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook