Новини
Кам'янець-Подільська міська

Головний архіваріус країни відвідав архіви Хмельниччини

Недостатня оплата праці архівістів, переповненість фондів та відсутність цифровізації – одні з найчастіших недоліків діяльності державних архівів. Саме тому голова Українського державного архіву Анатолій Хромов особисто перевіряє роботу таких структур. Днями головний архіваріус побував у Хмельницькому та Кам’янці, де ознайомився з роботою обласного та міського архіву.

Директорка Хмельницького обласного архіву Катерина Бурдуваліс під час екскурсії своєю установою ознайомила головного архіваріуса з обов’язками її працівників. Як зазначила очільниця обласного архіву, щоб зорієнтуватися, як працює архів, потрібно побачити реставраційну, читальну залу та сховище.

Особливістю обласного архіву є те, що він найпершим в Україні почав оцифровувати документи. Нещодавно тут відкрили окремий сектор цифровізації та діджиталізації. Показали гостю під час екскурсії сканер, де найчастіше працюють із документами про укладання шлюбу, народжуваність та смертність. Саме тут дають друге життя історичним паперам.

У сховищі архіву зберігаються різні документи, в тому числі й унікальні, які датуються XV століттям.

На завершення перевірки голова Укрдержархіву зазначив:

Я бачу, що дійсно є клієнтоорієнтованість. Те, що першочергово ставляться пріоритетом ті речі, які направлені на задоволення інформаційних потреб суспільства і кожної конкретної людини, яка приходить за архівною інформацією.

Наступного дня Анатолій Хромов відвідав Кам’янець-Подільський міський архів, де поспілкувався з колективом та гостями, оглянув приміщення архівосховищ та розповів про плани на майбутнє в архівній справі.

А на завершення візиту відбувся онлайн-міст для працівників усіх обласних архівів. Колектив Хмельницького обласного архіву був присутній на цьому заході наживо.

Під час зустрічі порушили питання реорганізації системи архівних відділів області. Голова Укрдержархіву наголосив, що адміністративно-територіальна реформа тут пройшла зразково. На Хмельниччині створено три архівних відділи райдержархівів, 17 віддалених структурних підрозділів колишніх районів, 6 архівних відділів міських рад та 23 трудових архіви колишніх районів.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook