Новини
Суспільство

На хмельницькому “Новаторі” знову планують виготовляти апарати ШВЛ

Про плани із залучення підприємства, що входить у структуру державного підприємства авіаційної промисловості України, до виробництва життєво необхідних в умовах пандемії приладів повідомив на своїй сторінці у Фейсбук Хмельницький міський голова.

Як повідомив Олександр Симчишин, місто сьогодні, 21 жовтня, відвідав Посол Швейцарії Клод Вільд, візит якого мав практичне спрямування: налагодження майбутнього виготовлення сучасних апаратів штучної вентиляції легень на хмельницькому «Новаторі».

Підприємство має зв’язки із технічним університетом Цюриха. ШВЛи будуть сучасні, відповідатимуть європейським нормам і коштуватимуть дешевше, ніж аналоги з інших країн. Я переконаний, що Хмельницький має величезний науковий і технічний потенціал, ми можемо бути партнерами у таких непростих проєктах,наголосив очільник громади.

Нагадаємо, вже не вперше на владному рівні говорять про плани щодо виготовлення апаратів штучної вентиляції легень на базі хмельницького підприємства “оборонки”. Так, у грудні минулого року був підписаний Меморандум, в якому йшлося про залучення іноземних інвестицій щодо виготовлення апаратів ШВЛ за швейцарською технологією у Хмельницькому.

А перед цим спроба виготовляти так звані мобільні інвазійні апарати штучної вентиляції легень, які «Новатор» розробив за 10 днів і заявив про готовність їх виготовлення для медичних закладів, провалилася, оскільки, за словами тодішнього міністра охорони здоров’я Максима Степанова, після проведення необхідних консультацій з експертами та президентом Асоціації анестезіологів України Сергієм Дубровим потреби в таких апаратах не виявили.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook