Новини
Суспільство

На Хмельниччині 5 телекомпаній отримали право на цифрове мовлення

Днями Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення визначила переможців конкурсу на місцеве цифрове мовлення у 17 областях України. В тому числі на Хмельниччині : у Волочиську, Городку, Кульчіївцях, Полонному, Славуті (Крупець), Шепетівці та Хмельницькому. Цього моменту глядачі та телекомпанії чекали 3 роки – з 1 вересня 2018-го, відколи вимкнули аналогове телебачення. Це перший конкурс на мовлення, який Нацрада провела за час карантинних обмежень.

Підсумки конкурсу та назви компаній-переможців повідомила на своїй сторінці у Фейсбук представниця Нацради у Хмельницькій області Олена Гавінська.

Цей конкурс значимий ще й тим, що дозволив компаніям, які досі мовлять в аналоговому стандарті, розпочати мовлення у цифровому, а компаніям, які мовлять у цифрі, – розширити покриття. На Хмельниччині конкурсанти змагалися за право мовити у 7 населених пунктах,повідомила представниця Нацради.

Отож за результатами конкурсу переможцями визнали:

  • місто Волочиськ – МКП “МТРК “Місто”, ТОВ ПЦ “Ексклюзив”, ТОВ “ТК “Проскурів”
  • місто Городок – МКП “МТРК “Місто”, ТОВ ПЦ “Ексклюзив”
  • село Кульчіївці – ТОВ “ТРК Кам’янець-Подільський”, ТОВ ПЦ “Ексклюзив”
  • місто Полонне – ТОВ ПЦ “Ексклюзив”, ТОВ “ТК “Проскурів”
  • місто Славута (Крупець) – ТОВ ПЦ “Ексклюзив”, ТОВ “ТК “Проскурів”, ТОВ “Про Медіа Групп”
  • місто Хмельницький – МКП “МТРК “Місто”, ТОВ ПЦ “Ексклюзив”, ТОВ “Про Медіа Групп”
  • місто Шепетівка – ТОВ ПЦ “Ексклюзив”, ТОВ “ТК “Проскурів”

“Ексклюзив” та “Місто” сьогодні здійснюють мовлення в аналоговому стандарті, “Проскурів” та “Про Медіа Групп” – у “цифрі”. ТРК “Кам’янець-Подільський” має ліцензію на кабельне мовлення, – додала Олена Гавінська.

За умовами конкурсу телекомпанії мовитимуть 24 години на добу, не менше 2 годин з яких транслюватимуть інформаційно-аналітичні та публіцистичні передачі місцевої тематики. Також телекомпанії зобов’язані повідомляти про виникнення надзвичайних ситуацій.

Відповідно до законодавства переможці конкурсу повинні розпочати мовлення протягом року з моменту отримання ліцензії.

Нагадаємо, 1 вересня 2018 року в Україні вимкнули аналогове телебачення, за винятком місцевих телеканалів. У грудні того ж року Національна рада звернулася до ДП “УДЦР” стосовно розроблення висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом для потреб цифрового наземного телевізійного мовлення стандарту DVB-T2. Відповідні висновки регулятор отримав у червні 2020 року. Через запровадження карантинних обмежень в Україні конкурси на мовлення не проводилися. Але, щоб прискорити перехід місцевого телевізійного мовлення на цифрове, Національна рада у грудні 2020 року створила місцеві цифрові канали мовлення. Конкурс на місцеве телевізійне мовлення було оголошено одразу після зняття Верховною Радою мораторію на проведення конкурсів на мовлення.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook