Новини
Інфраструктура

Втрати води у Хмельницькому неприпустимо великі, – міський голова

Щороку міське комунальне підприємство «Хмельницькводоканал» втрачає третину води. Так було й двадцять років тому, так є і зараз. Подібну ситуацію у міський владі вважають неприйнятною.

Минулоріч «Хмельницькводоканал» «загубив» 34,38% води: піднято з водосховища 18,997 мільйона кубів, отримано споживачами  12,466 мільйона. Тобто близько 6,5 мільйона кубометрів втрачено.

Це шалена цифра! Якщо заповнити такою кількістю води трубопровід діаметром метр, то довжина його становила б 5 тисяч кілометрів.

Й зовсім не віриться, що таку кількість можна втратити. За останні роки проведені серйозні роботи на другій гілці Чернелівського водогону – покладено край найбільшим виливам. Крім того, масово встановлюються лічильники, які сприяють обліку води, але третина води якимось незрозумілим чином випаровується.

На щорічних балансових комісіях питання саме втрат води «Хмельницькводоканалом» залишається найскладнішими, зазначив  Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. Так, є технологічні втрати (промивка труб, скажімо), є прориви, але ж не 6,5 мільйона кубів! Нинішні задекларовані втрати неприпустимо великі, вважає він.

Не зважаючи на активне встановлення лічильників, великі обсяги води банально крадуться, переконаний міський голова. Мінімізувати крадіжки дозволить повний облік води. Причому це не така й велика проблема. За словами Олександра Симчишина, змогло ж «Хмельницьктеплокомуненерго» забезпечити облік тепла, зможемо й воді лад дати. За кілька років лічильниками буде охоплено практично всіх споживачів.

Тому в найближчому майбутньому нас чекатимуть не тільки лічильники принаймні в усіх вузлових точках, а й певні пертурбації у «Хмельницькводоканалі». Можливо, не лише кадрові: директора МКП “Хмельницькводоканал” Віталія Кавуна, який пропрацював на підприємстві 24 роки. З них останні десять – очолював підприємство. Як йшлося у розпорядженні, підписаному міським головою, причиною звільнення стало закінчення терміну дії контракту. також нагадаємо, влітку цього року Віталія Кавуна було відсторонено від займаної посади через підозру у службовій недбалості, яка призвела до привласнення бюджетних коштів у сумі 3,7 мільйона гривень. 

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook