Новини
Події

На Хмельниччині міністр Чернишов відвідав центр вакцинації та взяв участь у відкритті центру реабілітації (ФОТО)

Протягом дня у Хмельницькій області з робочим візитом перебував Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов. Під час відвідин області очільник міністерства побував на двох локаціях в обласному центрі та на одній – у Красилові.

«Теплий» дім на Франка

Першим під час візиту міністр спільно з головою ОДА Сергієм Гамалієм та представниками влади Хмельницького оглянули будинок ОСББ «Франка 55», який в межах програми Фонду енергоефективності «Енергодім» та завдяки ініціативі людей став енергоощадним. Так, у будинку виконали низку встановили індивідуальний тепловий пункт, здійснили теплоізоляцію та часткову заміну внутрішніх теплових комунікацій та труб гарячого водопостачання, провели комплекс робіт з утеплення зовнішніх стін та заміни вікон.

За словами Олексія Чернишова, завдяки програмі «Енергодім» сотні будинків в регіонах України перетворюються на енергоощадні.

ОСББ «Франка-55» – приклад того, як завдяки державній підтримці, місцевим програмам та ініціативі людей можна істотно зменшити суми в платіжках. Вартість теплопостачання для мешканців цього будинку (а це — понад 350 квартир) у жовтні цього року склала 2,91 грн за один кв.м. У сусідніх будинках за аналогічний період — у два-три рази дорожче. Після завершення всіх заходів будинок буде економити 50% енергоресурсів, наголосив міністр.

Як зазначив голова обласної адміністрації Сергій Гамалій, на Хмельниччині діє Програма «Підвищення енергоефективності Хмельницької області на 2017–2021 роки», для реалізації якої з обласного бюджету виділено 200 тисяч гривень. Меморандум про співпрацю з Фондом енергоефективності підписали 14 територіальних громад Хмельниччини, а 16 ОСББ у містах Хмельницький, Старокостянтинів, Кам’янець-Подільський та Дунаївці беруть участь у програмі «Енергодім».

Завдяки програмам з енергоефективності створені всі можливості, які дають змогу зменшити рахунки за комунальні послуги, поліпшити зовнішній вигляд та технічний стан будівлі, а головне – підвищити комфорт та умови проживання мешканців будинків, – наголосив голова ОДА.

За словами в. о. директора Фонду енергоефективності Єгора Фаренюка, всього до фонду подано 832 заявки на участь у програмі з енергозбереження. Орієнтовний термін виконання робіт з термомодернізації будинків – 1,5-2 роки. Цьогоріч роботи на 27 будинках уже повністю завершено, до кінця року планується зробити енергоощадними ще 57 будинків.

Графіки роботи центрів вакцинації варто змінити”

Наступним  міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов відвідав центр масової вакцинації у ТРК «Поділля центр» та ознайомився із ходом проведення щеплень від коронавірусу.

Там очільник міністерства ще раз нагадав про те, що Хмельниччина наразі не виконує доведений план з вакцинації від COVID-19 населення. Відтак, на думку Олексія Чернишова, потрібно змінити графіки роботи центрів вакцинації, подовживши години їх роботи, аби дати можливість людям вакцинуватися у зручний для них час.  

Наразі графік роботи центру (з 9.00-16.00) не дає можливості усім бажаючим зробити щеплення. Також необхідно посилити інформаційну кампанію щодо вакцинації. Впевнений, що завдяки цим вжитим заходам вже з наступного тижня кількість вакцинованого населення збільшиться та планові показники будуть досягнуті, наголосив очільник міністерства.

За останню добу на Хмельниччині, за даними пресслужби ОДА, виявлено 1015 нових випадків захворювання:

  • 605 – Хмельницький район
  • 211 – Шепетівський район
  • 199 – Кам’янець-Подільський р-н

На лікуванні перебуває 17827 осіб, з них 15884 – амбулаторно. Завантаженість ліжкомісць з киснем по області складає 67%. В лікарнях перебувають 1943 хворих, 128 – з підозрою.

Одужало ще 2626 осіб:

  • 1859 – Хмельницький район
  • 288 – Шепетівський район
  • 479 – Кам’янець-Подільський р-н

Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 2665. Зареєстровано 28 летальних випадків:

  • 7 – Хмельницький район
  • 7 – Шепетівський район
  • 14 – Кам’янець-Подільський р-н

Замість старої котельні – сучасний спортивно-реабілітаційний центр

Останнім пунктом у візиті міністра став Красилів, де Олексій Чернишов взяв участь у відкритті нового спортивно-реабілітаційного центру з басейном. Реалізовано цей проєкт в рамках програми Президента України “Велике будівництво”. У церемонії відкриття об’єкта, який збудували на місці старої котельні, взяли участь також голова облдержадміністрації Сергій Гамалій та його заступник Сергій Ткачук, народні депутати Юрій Заславський, Олена Копанчук та Сергій Мандзій, очільниця Красилівської міської територіальної громади Ніла Островська.

Під час урочистостей Сергій Гамалій зазначив, що цей проєкт – яскравий приклад  спільної роботи всіх гілок влади, адже для включення його в програму “Велике будівництво” та належної реалізації були задіяні всі сили.

Впевнений, що цей об’єкт сприятиме оздоровленню та розвитку як дітей, так і дорослих. Хочу побажати, аби ми на цьому не зупинялися і продовжували розбудовувати нашу Хмельниччину!сказав очільник області.

У новому центрі функціонувати великий басейн розміром 25х8 м та глибиною 2,2 м з 3-ма доріжками, призначений для спортивних занять. Також тут облаштований і малий басейн розміром 12х8 м та глибиною 1,1 м. У ньому будуть навчати плаванню, а також проводити реабілітацію дітей з інвалідністю. Аби і тренеру, і дитині було зручно та комфортно, басейн обладнали спеціальним підйомником.

Окрім плавання, у приміщенні облаштували залу для групових занять із дзюдо та фітнесу. Для відвідувачів також перебачили чотири роздягальні, душові. Є тут і тренерські кімнати. Також будівельники подбали про доступність приміщень для маломобільних груп населення, у тому числі облаштували спеціальні санвузли.

На другому поверсі розташовано дві роздягальні, кабінети психолога, реабілітолога, масажиста, дві зали для групових занять та два спортивних зали із реабілітаційним обладнанням. Крім того, обладнано кабінет для реабілітації учасників бойових дій.

Загальна кошторисна вартість проєкту склала 52 млн. гривень, з яких 30,1 млн грн виділено було з державного фонду регіонального розвитку, 10,4 млн грн профінансовано за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери та 5,65 млн грн виділили з бюджету громади.

Як запевнили в адміністрації центру, скористатися його послугами усі охочі зможуть уже з понеділка.

За матеріалами пресслужби Хмельницької ОДА

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook