Новини
Суспільство

Знак “Призу Європи” у Хмельницькому оновлюють (ФОТО)

Рух навколо таблички зі знаком “Призу Європи” та QR-кодом, встановленої наприкінці вересня на майданчику біля кінотеатру ім. Т. Шевченка, помітив хмельницький активіст. Який припускає, що табличку, за два місяці вже добряче вичовгану ногами мешканців міста, оновлюють напередодні відкриття Різдвяного ярмарку. Та нарікає на нецільове, на його думку, витрачання коштів бюджету, які можна було би спрямувати на щось корисніше, ніж те, що доводиться щодва місяці оновлювати.

Йдеться, нагадаємо, про табличку, за допомогою якої будь-хто може смартфоном зі здатністю сканувати QR-коди візуалізувати пам’ятний знак Призу Європи, який Хмельницький отримав цього року на знак поширення у місті європейських цінностей та ідеалів. Її встановили та урочисто відкрили на День міста.

Відтоді минуло трохи менше ніж два місяці і, судячи з того, що пишуть у соцмережах, табличка вже має трохи пошарпаний вигляд. І воно не дивно, адже пішохідною вулицею Проскурівською щодня проходять тисячі хмельничан, а знак розмістили якраз там, де рух найжвавіший.

Саме на це, зокрема, звернув увагу хмельничанин Андрій Попик.

Лише 23 вересня міська влада в рамках спроб піару, за наші податки встановила на центральній пішохідній вулиці, пам’ятну табличку, що Хмельницький отримав якийсь “Приз Європи”. Встановили звісно на самій прохідній частині вулиці, вирізавши частину тротуарної плитки, так щоб усі хмельничани човгали по новоявленій табличці ногами. І ось, не промайнуло і два місяці, як натхненний роботяга Сізіф Еолович під наглядом трьох менеджерів, намагається відшліфувати те, що нещадно розтоптали чоботями, роз’їздили скейтами та самокатами “невдячні” хмельничани. Бо ж скоро відкриття новорічного ярмарку, і якось “воно не тойво”. А за два місяці знову буде шліфувати…написав хмельничанин.

На його думку, те, що видається як дрібничка, насправді не є нею, коли йдеться про витрачання коштів громади. Адже, на думку пана Андрія, гроші, витрачені на виготовлення та встановлення пам’ятного знаку, могли би піти на ремонт, на новий тролейбус, на ліквідацію хронічної калюжі в якомусь дворі, на кисень у лікарні тощо.

Цікаво, а взагалі є люди (не представники влади), які вважають, що ось ця поцвіло-блакитна табличка під ногами перехожих і справді була потрібна? – поцікавився наостанок хмельничанин.

У коментарях думки розділилися. Частина тих, хто відповіли на поставлене запитання, вважають, що знак “Призу Європи” місту потрібен, адже він свідчить про здобутки міста та визнання євроспільнотою цих здобутків. Та й взагалі: “Всім приємно мати якісь відзнаки, грамоти, медалі, визнання. А ще хочеться комусь показати”. Інші ж висловилися в тому сенсі, що “Кинути під ноги щось важливе – така собі ідея”.

Загалом же хмельничани зійшлися на думці, що більш доречно було би розмістити цей знак на якійсь вертикальній площині – і ногами би по ній не човгали, і фотографуватися біля неї було би зручніше (бо зараз, пишуть хмельничани, це можна зробити хіба що лежачи. Проте тут є місце для дискусій, адже все залежить від кута зйомки). Щоправда, віртуалізація знаку, як це було задумано від початку, була би тоді дещо інакшою.

Поки хмельничани дискутують, табличку вже, напевно, відшліфували, а поруч, нагадаємо, сьогодні почали монтувати новорічну ялинку на території майбутнього Різдвяного ярмарку. Вона має висоту 20 метрів та буде прикрашена 58 гірляндами, 19 метрів довжиною кожна. Монтаж ялинки планують завершити до 1 грудня, а відкрити ярмарок – 4 грудня.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook