Новини
Суспільство

У Хмельницькому обговорили економічну спроможність жінок у тергромадах

В обласному центрі відбувся круглий стіл на тему «Підвищення економічної спроможності жінок та дівчат в об’єднаних територіальних громадах».

Організатори заходу – ГО «Жіночий Хаб» та ГО «На-Дія» розповіли про напрацювання, які отримали під час спілкування з жінками у 10 територіальних громадах Хмельниччини в рамках проєкту «Створення коаліції жіночих громадських організації та ініціативних груп «Жіночий рух Хмельниччини».

За останні роки йде тенденція до вирівнювання жінок і чоловіків у бажанні самореалізуватись, хоча розрив у заробітній платі залишається. Внаслідок непропорційного розподілу обов’язків щодо виконання неоплачуваної роботи жінки мають менший дохід, менше власності та більше покладаються на державні послуги та соціальне забезпечення.

Що найбільше хвилює жінок у сільській місцевості? Окрім соціальних питань, одне з найголовніших – економічний достаток. Жінки у селах потерпають від відсутності оплачуваної роботи задля задоволення власних потреб. Зазвичай вони зайняті піклуванням про дітей та родичів похилого віку, веденням господарства, виконуючи важку фізичну роботу. Безвихідь, занижена самооцінка, низька обізнаність  про можливості, непоінформованість, відсутність комунікативних ресурсів. Багато причин опустити руки, зневіритися, жити за течією. Через це жінки змушені покидати рідні домівки, від’їжджаючи за кордон, залишаючи дітей, чоловіків. Вони частіше за чоловіків потрапляють у так звані «економічно вразливі» групи. А куди їм звертатись про допомогу? – наголосила координаторка проєкту Наталія Няньчук.

Саме допомогти жінкам у територіальних громадах покликана коаліція жіночих громадських організацій, яка об’єднала представниць різних галузей.

На сьогоднішні залишається проблемним питання доступу жінок та дівчат до фінансових ресурсів. Про це свідчать як статистичні дані, так і опитування, проведені серед цієї цільової аудиторії. Наприклад, гендерний розрив в оплаті праці жінок і чоловіків в Україні в середньому становить понад 22%, жінок-власниць середнього та великого бізнесу також набагато менше, ніж чоловіків. Більшість жінок в нашій країні зосереджена у низькооплачуваних секторах економіки, а також на посадах середнього і молодшого рівнів з меншими зарплатами й обмеженими можливостями щодо ухвалення рішень, розповідає Вікторія Пархомець, координаторка ГО «Жіночий Хаб».

Крім вказаного, серед тих, хто користується соціальними послугами і допомогою від держави, понад 70% становлять жінки.

Таким чином, пошук шляхів допомоги жінкам та підвищення їх фінансової незалежності є важливим питанням у громадах. Зокрема, самозайнятість може стати виходом з коловороту фінансових проблем. Як бачимо, серед тих, хто здійснює підприємницьку діяльність, зараз збільшується кількість жінок, які обирають дрібний бізнес. Гендерна складова є важливою у підприємницькому секторі та впливає на економічний розвиток територій в цілому, – зазначила Вікторія Пархомець.

Про фінансово-кредитну підтримку підприємців Хмельниччини розповіла директорка Регіонального фонду підтримки підприємців Інна Бачинська. Зокрема, вона повідомила, що у державних та регіональних цільових програмах, спрямованих на підтримку підприємництва, варто зробити акцент саме на жіночому та молодіжному бізнесі.

До участі у круглому столі долучились і представниці Державної служби зайнятості. Службовиці розповіли про можливості держструктури: працевлаштування жінок, організацію навчань, інформаційну підтримку, а також про програму разової допомоги на відкриття власної справи.

За результатами зустрічі учасниці напрацювали пропозиції щодо покращення економічної спроможності жінок, над якими будуть працювати у подальшому, об’єднуючи зусилля органів влади та громадськості. 

На наше глибоке переконання об’єднання людей та громадських організацій допоможе розвинути українське суспільство. Тому закликаємо всіх до співпраці, – підсумувала Наталія Няньчук.

Нагадаємо, проєкт «Створення коаліції жіночих громадських організацій та ініціативних груп «Жіночий рух Хмельниччини»  реалізується завдяки підтримці Уряду Канади в рамках проєкту «Голос жінок і лідерство – Україна», що впроваджується Українським Жіночим Фондом.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook