Новини
Інфраструктура

Майдан Незалежності у Хмельницькому планують реконструювати

Через чотири роки після громадських обговорень та проведення всеукраїнського конкурсу, під час якого обрали найкращу концепцію реконструкції майдану Незалежності у Хмельницькому (авторства львівських архітекторів), після сумнозвісного ремонту майдану струменевим методом та шквалу критики від хмельничан у владі міста нарешті вирішили дати справі хід і оголосили тендер. Поки що – на створення проєктно-кошторисної документації.

Заявка на “Робочий проєкт на “Капітальний ремонт Майдану Незалежності (в тому числі фонтанів) в м. Хмельницькому” від управління комунальної інфраструктури Хмельницького була опублікована 17 листопада в системі електронних закупівель «Prozorro». Тендерні пропозиції можна подавати до 26 листопада, аукціон запланований на 30 листопада. Очікувана вартість замовлення – 800 тисяч гривень. Проте проєкт може обійтися міському бюджету дешевше – все залежатиме від пропозицій, які заявлять учасники торгів. Виготовлений проєкт має бути до 10 липня 2022 року.

Нагадаємо, після ремонту тріщин в асфальті, який наробив чимало шуму в Хмельницькому, майдан Незалежності виглядав так:

За задумом львів’ян, які розробили проєкт реконструкції майдану, він має виглядати так:

Оновлений майдан: яким він може бути

Архітектори зі Львова, розробляючи проєкт реконструкції майдану Незалежності у Хмельницькому, зокрема, запропонували таке:

  • старі традиційні фонтани, ремонтувати які вже навряд чи хто буде (бо коштуватиме це надто дорого), замінити новими, пішохідними;
  • асфальтований шматок майдану (зі сторони вулиці Володимирської), який наразі використовують для парковки, замінити решітками з газоном. Там же запланували пішохідну та велодоріжки.

Також, за задумом архітекторів, між будівлею Хмельницької ОДА та вулицею Володимирською має бути облаштована територія для скейтерів. Перед будівлею ОДА проєктанти пропонували облаштувати громадський простір, а між фонтанами та пішохідною доріжкою – зону відпочинку.

Щоправда, як помітили хмельничани, які наразі жваво обговорюють світлини проєкту у соцмережах, за такої концепції невідомо куди з майдану зникла скульптура Миколи Мазура “Віра. Надія. Любов”.

Розробляючи проєкт підрядник, крім уже зазначених новацій, має також передбачити оновлення пам’ятного місця для вшанування полеглих воїнів, концепцію якого обирали на обласному відкритому конкурсі.

Щодо вартості самої реконструкції майдану Незалежності, то точну або навіть приблизну суму таких робіт наразі ніхто не візьметься назвати. За словами заступника міського голови Хмельницького Василя Новачка, “це не буде 10 мільйонів, і не буде 20 мільйонів, це 100%. Це будуть набагато більші гроші”. У 2017 році, за попередніми підрахунками проєктантів, оновлення майдану мало би обійтися приблизно у 100 мільйонів. Скільки воно може коштувати тепер, після пандемії та в умовах економічної кризи, стане зрозуміло після того, як буде виготовлена проєкто-кошторисна документація.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook