Новини
Суспільство

Суд поставив крапку у справі про травмування хмельницької журналістки

Два роки позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням та іспитовим строком тривалістю 1 рік та 10 тисяч гривень моральної шкоди – таке рішення прийняв Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області, розглянувши справу про насильство, вчинене щодо журналістки з Хмельницького.

Події відбувалися наприкінці березня минулого року, на початку пандемії COVID-19. Виконуючи редакційне завдання, журналістка каналу NEWSONE хмельничанка Тетяна Сивоконь разом з оператором приїхали до Красилова, де знімали сюжет про торгівлю медикаментами та захисними засобами (масками). Під час зйомок в одному з магазинів міста між підприємцем та журналісткою стався конфлікт, в результаті якого жінці було завдано травм.

Про інцидент журналістка повідомила поліцію, яка на місці події з’ясовувала обставини. Згодом справу передали до суду.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у скоєному визнав частково: не заперечував, що під час його дій, спрямованих на те, щоб забрати у потерпілої упаковку з захисними масками, міг заподіяти їй тілесні ушкодження пальців лівої руки. Стверджував, що не бачив як потерпіла із мікрофоном, на якому зображено позначення телеканалу «NEWSONE» разом із телеоператором увійшли до приміщення магазину та не чув, що вона представилась журналістом цього телеканалу. Зазначав, що мав сумніви у тому, що потерпіла дійсно є журналістом. Вирішив забрати пакет із масками, потягнувши їх на себе ривком, пальці потерпілої не розгинав та не викручував. Частково відшкодував потерпілій моральну шкоду в розмірі 10000 гривень, оскільки усвідомив, що його діями їй завдана моральна шкода,йдеться в рішенні суду.

Попри такі показання обвинуваченого, його вину у суді було підтверджено низкою доказів, досліджених у судовому засіданні.

Крім того, як зазначено в рішенні суду, обвинувачений не скористався можливістю перевірити документи журналістки, а відразу почав вчиняти дії, внаслідок яких були заподіяні тілесні ушкодження.

При обранні обвинуваченому виду та міри покарання судом були враховані визначені ст. 65 КК України загальні засади призначення покарання, в тому числі: ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного, обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання.

Обставин, які б обтяжували покарання, судом не встановлено. Обставиною, що пом’якшує покарання, суд визнав часткове відшкодування обвинуваченим моральної шкоди в сумі 10 000 грн.

Крім призначеного умовного покарання та відшкодування моральної шкоди, суд ухвалив такі зобов’язання для обвинуваченого:

  • періодично з’являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

На вирок може бути подана апеляційна скарга. Якщо таку скаргу не буде подано у встановлений законом термін, вирок Старокостянтинівського районного суду набере законної сили.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook