Новини
Здоров’я

На Хмельниччині невакцинованих комунальників та медиків відсторонюватимуть від роботи

Наказ про обов’язкову вакцинацію для медиків та комунальників набере чинності з 20 січня. Після цієї дати їх почнуть відсторонювати від роботи. В Україні спостерігається стабільний спад захворюваності на коронавірус, що призводить до розвантаження медичної системи, та поступового виходу з «червоної» зони регіонів країни. Лікарня у Славуті отримала нову кисневу станцію, яка запрацює після того, як будуть виконані пусконалагоджувальні роботи.

Міністерство охорони розширило список професій, для яких вакцинація від коронавірусу є обов’язковою. Туди потрапили медики, працівники комунальних підприємств та працівники органів місцевого самоврядування.

Ті, хто не вакцинуються до цієї дати, будуть відсторонені від роботи без збереження зарплати. Але звільняти їх буде заборонено, – нагадали у МОЗ.

Це буде третя хвиля обмежень для невакцинованих представників тих або інших професій, починаючи з 8 листопада, коли від роботи почали відсторонювати без збереження зарплати і нарахування стажу, невакцинованих освітян і чиновників аж до тієї пори, поки вони не зроблять щеплення.

З 9 грудня перелік професій, для яких вакцинація є обов’язковою, розширили. Туди додали працівників установ соціальної сфери, захисту прав дітей і реабілітаційних установ; державних службовців; співробітників стратегічних для держави підприємств («Укрпошта», «Укрзалізниця», «Нафтогаз», «Енергоатом», «Мотор Січ», «Суспільне»). У Хмельницькому, зокрема, це призвело до того, що сотні робітників оборонного підприємства “Новатор”, які з тих або інших причин не зробили щеплення від коронавірусу, тимчасово вказали на двері. Люди ж у відповідь пообіцяли позиватися до суду.

Президент відповів на петицію про скасування “обов’язкової” вакцинації та карантину

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію громадян з проханням скасувати “обов’язкову” вакцинацію проти коронавірусу та карантинні обмеження.

У відповіді зазначені всі норми законодавства, які регулюють вакцинування населення проти інфекційних хвороб та запровадження урядом карантину.

Суть відповіді президента полягає в тому, що всі чинні заходи з вакцинації та карантину відповідають законодавству.

Спад захворюваності та розвантаження медичної системи

В Україні вже 6-й тиждень поспіль спостерігається спад захворюваності на COVID-19. За тиждень кількість нових випадків зменшилася на 22%, рівень госпіталізацій — на 17%, смертність — на 24%. «Омікрон» залишається потенційною загрозою початку зростання захворюваності у січні 2022 року, – зазначив Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (KSE).

Наразі лише 2 із 25 регіонів України не задовольняють умови виходу з «червоної» зони – це Волинська та Запорізька області.

У Славуті готуються до запуску кисневої станції

Кисневу станцію, яка допоможе ефективніше лікувати хворих та забезпечить збереження їхніх життів доставили на територію лікувального закладу сьогодні, 21 грудня. Коштує вона близько 3 мільйонів гривень. Гроші на придбання отримали з обласного та міського бюджетів. Також долучилися спонсори.

У пік пандемії нам потрібно було по 100 балонів кисню. Ця станція забезпечить всі реанімаційні ліжка та близько десятка ліжок для кисневої терапії важких хворих, – прокоментував директор лікарні Леонід Радзивілюк.

Запрацює станція після того, як будуть завершені всі пусконалагоджувальні роботи.

COVID-статистика Хмельниччини

За минулу добу в Хмельницькій області зроблено 2947 щеплень від COVID-19. 860 осіб зробили перше щеплення, 2087 завершили вакцинацію. Загалом від початку вакцинальної кампанії медпрацівники зробили 828421 щеплення від COVID-19.

Станом на 21 грудня в Хмельницькій області зареєстровано 144661 лабораторно підтверджений випадок COVID-19. Виявлено 236 нових випадків захворювання:

  • 149 – Хмельницький район
  • 31 – Шепетівський район
  • 56 – Кам’янець-Подільський район

Лікуються 5553 особи, з них 4579 – амбулаторно. Завантаженість ліжкомісць з киснем по області складає 37,9%. В лікарнях перебувають 974 хворих, 85 – з підозрою.

За минулу добу проведено 856 досліджень методом ПЛР, 147 – методом ІФА, 864 – тести на антиген, повідомили у пресслужбі Хмельницької ОДА.

У вайбер-спільноті Коронавірус_інфо спільно з МОЗ підготували перелік порад про те, як підготуватися до ПЛР-тестування.

Одужання підтвердили у 605 осіб:

  • 337 – Хмельницький район
  • 161 – Шепетівський район
  • 107 – Кам’янець-Подільський район

Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 3241. Зареєстровано 30 летальних випадків:

  • 18 – Хмельницький район
  • 6 – Шепетівський район
  • 6 – Кам’янець-Подільський район

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook