Новини
Здоров’я

Єдиний в області хоспіс відкрили у Хмельницькому

Нове відділення хоспісної та паліативної допомоги відкрили у Хмельницькій міській лікарні. Корпус на 30 ліжок діятиме у приміщенні колишнього протитуберкульозного диспансеру на вулиці Житецького, 22. Тут надаватимуть 4 види допомоги важкохворим мешканцям громади.

Нове відділення міської лікарні створили на базі колишнього протитуберкульозного диспансеру. Потреба у створенні такого закладу в Хмельницькому існувала давно, адже підтримка і догляд невиліковно хворих переважно лягає на плечі рідних.

Хоспісна допомога – це дійсно допомога тим пацієнтам, яким лишається, можливо, місяці, можливо, дні, а паліативна допомога – для тих пацієнтів, які мають важкий образ життя через відповідні хвороби. Їхнє життя не закінчується при отриманні цієї хвороби, але ми їх маємо навчити, як жити з цим далі, як психологічно справлятися не тільки пацієнтам, а й рідним, – пояснює медичний директор КП “Хмельницька міська лікарня” Володимир Мойсюк.

Нове відділення розраховане на 30 ліжок. У кожній палаті є система забезпечення киснем. На це витратили 680 тисяч гривень.

Пацієнти можуть його і не потребувати, але з киснем завжди покращується загальний стан людини. Необхідне обладнання (УЗД, рентгенапарат, електрокардіографи тощо) є, – розповідає директор КП “Хмельницька міська лікарня” Валерій Гарбузюк

У заклад привозитимуть консультантів, які, своєю чергою, привозитимуть відповідне обладнання.

Третій рік поспіль у Хмельницькому працює бригада паліативної допомоги. Щодня надходять 5-6 викликів. Більшість важкохворих хмельничан лікуються вдома. У новому відділенні мешканцям громади від 18 років надаватимуть 4 види допомоги: медичну, соціальну, психологічну та духовну.

Дотепер до 12 хоспісних хворих перебували у терапії №1 Хмельницької міської лікарні. У нове відділення мешканців громади прийматимуть за направленнями онколога та сімейних лікарів.

Це все є по пакету національної служби здоров’я. І пацієнти, які будуть перебувати в межах нашого закладу, будуть отримувати безплатну паліативну та хоспісну допомогу. В середньому вартість пакту послуг складає близько 18 тисяч гривень, – каже Володимир Мойсюк.

Минулоріч за кошти громади в будівлі на 4 поверхи зробили ремонт, збудували пандус, встановили новий ліфт, придбали кухонне і медичне обладнання та білизну.

Наразі відділення повністю облаштоване і з 10 січня почне роботу. Набраний персонал в кількості понад три десятки осіб.

Ремонти, обладнання, забезпечення киснем обійшлися приблизно в 1 900 000 гривень, але це вже, так би мовити, “під ключ”. Приміщення дозволяє розгортати 60 ліжок для тих, хто потребуватиме хоспісної допомоги, – прокоментував Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

На третьому поверсі відділення планують облаштувати кімнату відпочинку для персоналу. А ще готуються обладнати місце, де пацієнти та їхні рідні зможуть поспілкуватися зі священником.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook