Новини
Події

Алгоритм дій в разі військової агресії обговорили голови громад Хмельницького району

В обласному центрі відбулася нарада з головами територіальних громад Хмельницького району щодо оперативної  мобілізації сил і засобів для захисту та оборони важливих об’єктів соціальної інфраструктури району.

Участь у нараді взяли: голова районної ради Олександр Чорнієвич, голова постійної комісії з питань антикорупційної діяльності, правопорядку, регламенту, депутатської діяльності, етики, законності та зв’язку з засобами масової інформації районної ради Валерій Лесков, т.в.о. першого заступника начальника головного управління ДСНС України у Хмельницькій області Олександр Свірчук, командири батальйонів територіальної оборони Хмельницького району, працівники поліції та ДСНС, представники Хмельницької райдержадміністрації. 

В районі триває робота з розгортання мережі пунктів постійної дислокації, забезпечення батальйонів територіальної оборони відповідними приміщеннями для розміщення особового складу, зберігання зброї та боєприпасів, іншого необхідного матеріально-технічного забезпечення. За інформацією керівника Старокостянтинівського батальйону, проводиться укомплектування підрозділу особовим складом, підписання контрактів з резервістами. Наразі військові очікують наказ на отримання зброї. Загони територіальної оборони охоронятимуть важливі об’єкти, чергуватимуть на блокпостах, а також виконуватимуть інші бойові завдання.

Не менш важливу роботу в мирний і у воєнний час виконують працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій. На цьому наголосив перший заступник начальника головного управління ДСНС України у Хмельницькій області Олександр Свірчук. Він звернув увагу  голів ОТГ на взаємодію у сфері забезпечення безпеки в питаннях виконання заходів цивільного захисту. Також окрему увагу було приділено питанню створення місцевих пожежних команд та впровадження добровільного пожежного руху в громадах.

До обговорення долучились керівники громад. Зокрема, голова Старокостянтинівської ОТГ Микола Мельничук наголосив на важливості забезпечення стійкої системи управління, у тому числі систем оповіщення та зв’язку, а також інвентаризації та приведення бомбосховищ у належний стан.

На готовності до надзвичайних ситуацій не лише військових, а й цивільного населення наголосив Валерій Лесков, який надав свої рекомендації головам громад:

«Ми маємо серйозно поставитись до заходів підготовки спротиву військовій агресії Росії та продумати багато питань, що стосуються жителів громад. Яку інформацію має мати голова громади? Це дані про людей, які мають зброю, зокрема мисливців; громадян, які мають медичну освіту і володіють навичками тактичної медицини; список важливих підприємств та об’єктів критичної  інфраструктури», – говорить полковник, – «Важливо звернути увагу на те, щоб була комунікація між штабом батальйону територіальної оборони, штабом тероборони Хмельницького району, головою ОТГ  та командиром загону оборони громади».

Керівники громад мають врахувати всі деталі: першочергове укриття соціально незахищених верств населення в бомбосховищах, забезпечення продовольством, водо- та електропостачанням, зв’язком та інше.

Звернув увагу Валерій Лесков на можливі прояви мародерства.

«Ситуація в Казахстані продемонструвала, що коли люди в паніці, скористатись цим можуть кримінальні елементи. Тому важливо бути готовими організувати патрулювання з числа загону оборони. Варто бути пильними і до новоприбулих людей в громаду і повідомляти тероборону про підозрілу поведінку останніх аби запобігти терористичним та диверсійним актам».

Наразі головним є інформування населення, розроблення пам’ятки алгоритму дій кожного жителя громади. Нагадаємо, положення закону «Про основи національного спротиву» вступили в дію 1 січня цього року. Закон передбачає можливість створювати добровольчі формування територіальних громад, яким дозволено використовувати власну мисливську зброю. Він визначає, зокрема, такі поняття, як «національний спротив» та «територіальна оборона». Зокрема, згідно з текстом, територіальна оборона «складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових».

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook