Новини
Суспільство

Медійники Хмельниччини вимагають звільнити регіонального директора “Укрпошти”

З відкритим листом до голови Хмельницької обласної ради та голови Хмельницької ОДА звернулися голова Хмельницької обласної організації Національної спілки журналістів України та голова Асоціації редакторів Хмельниччини. У документі йдеться про загрози та проблеми, які виникли внаслідок впровадження реформ Хмельницькою дирекцією АТ “Укрпошта”.

Не заперечуючи необхідності реформування, автори листа називають те, що відбувається на Хмельниччині, недолугим та таким, що викликає стурбованість не лише серед редакторів, журналістів, але і серед значної частини населення області:

Там, де жахливо впроваджується реформа, краяни не отримують вчасно заслуженої пенсії, не можуть оплатити такі потрібні державі комунальні платежі. Листи та посилки приходять зі значним запізненням. А передплатники газет не отримують тижнями потрібної інформації. І це відбувається в часи, коли триває війна на сході, коли стоїть величезна загроза нового вторгнення, що рівноцінно військово-інформаційній диверсії.

Серед інших проблем, до яких може призвести запроваджувана на Хмельниччині реформа, автори листа називають також суттєве скорочення працівників пошти.

З ініціативи директора Хмельницької дирекції АТ «Укрпошта» Миколи Громова в області буде злочинно скорочено вдвічі більше поштовиків, аніж у сусідніх Вінницькій і Тернопільській — понад тисячу осіб, тобто до завершення ганебної реформи на вулиці опиняться більш ніж половина працівників пошти. Переважно — це листоноші, начальники, оператори сільських відділень. Навіть ті відділення, які можна було об’єднати, зберігши майже 400 працівників пошти, ліквідовані, – йдеться у листі.

Крім того, звертають увагу і на проблеми, які разом з реформою отримують мешканці сіл, а це здебільшого вразливі верстви населення.

Найуразливіша категорія — інваліди, пенсіонери, малозабезпечені, які становлять переважну більшість жителів села, залишаються без допомоги. Пошта, яка надавала майже 40 видів послуг селянам, виконувала важливу соціальну функцію, нині, в результаті реформування, позбавила людей такої підтримки. Тепер пересувні відділення не доставляють адресно пресу, пенсії, не приймають оплату за комунальні послуги. Хворі, інваліди, немічні селяни годинами мерзнуть на холоді в очікуванні машин пересувних відділень. Та більшості через стан здоров’я важко, а то й неможливо дістатися до них у центр села. Зрозуміло, що невчасна виплата пенсій веде до зубожіння пенсіонерів, сіє недовіру до влади.

Також автори відкритого листа стверджують, що «візити» у села галопом, раз на тиждень, на якусь годину, — це повний хаос.

Газети скидають посеред вулиці, де заманеться, в кращому випадку — в магазинах. Люди потерпають від того, що не можуть сплатити за комунальні послуги, оформити передплату газет, з яких черпають достовірну інформацію, адже Інтернет для них — недоступний. Навіть у роки Другої світової війни такого безладу в роботі поштовиків не було. Треба визнати, що ідея реформи пошти на Хмельниччині провалена, така ситуація — це геноцид для сільського населення.

Ці та інші причини змусили авторів відкритого листа – голову Хмельницької обласної організації Національної спілки журналістів України Петра Лічмана та голову Асоціації редакторів Хмельниччини Віру Мальчук звернутися до найвищого керівництва області з вимогою вжити рішучих заходів для захисту людей від свавілля та для збереження пошти та преси.

Крім того, у документі викладені наступні вимоги:

  • клопотати перед керівництвом УДППЗ «Укрпошта» про негайне звільнення М. Громова з посади;
  • повернути у села листонош (можливо, через співпрацю з керівниками територіальних громад, старостами);
  • здійснювати суворий контроль, щоб надалі реформування пошти проводилося продумано й цивілізовано, на користь людей, зі збереженням робочих місць та преси, з дотриманням вимог доставки газет адресатам.

З повним текстом звернення можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, днями з керівником Хмельницької дирекції АТ «Укрпошта» Миколою Громовим, до діяльності якого у медійників назбиралася низка претензій, зустрілася голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook