Новини
Суспільство

На залізничному вокзалі у Хмельницькому волонтери працюють у дві зміни

Вже тиждень на хмельницькому залізничному вокзалі діє координаційний центр для вимушених переселенців. Тут українці  з охоплених бойовими діями територій можуть отримати необхідну логістичну інформацію, поїсти й спланувати свої дії далі.

Найгарячіші дні на вокзалі були у перший тиждень місяця. Наприклад, 7 березня тут прийняли 40 евакуаційних потягів. На території яблуку не було де впасти, згадують тутешні волонтери.

У помаранчевих жилетах поруч з виходом на платформи стоять координатори, які консультують прибулих. У залі очікування біженцям надають інформацію про те, як знайти житло у Хмельницькому або як дістатися до інших населених пунктів.  Харківський професор, який відрекомендовується просто пенсіонером Миколою, з рідного міста виїхав три дні тому. Каже, до останнього не хотів евакуйовуватися.

У північному напрямку взагалі був такий котел. Там весь час ідуть бої. У районі ПГЗ (представництво генерального замовника – Державного космічного агентства України – ред.) теж були бої дуже сильні. Коли недалеко влучило у будинок, прийняли рішення їхати. Бо ми всі 10 ночей сиділи в підвалі, – згадує пан Микола.

Спочатку харків’янин з родиною не планував прямувати далеко на захід. Але наміри змінилися. І тепер навіть Хмельницький може стати для нього не кінцевою зупинкою. Проте професор вірить, що повернеться в рідне місто, щойно це стане можливим.

На вокзалі цілодобово в дві зміни по 12 годин працюють волонтери. Зайняте ними приміщення поділене на умовні зони: адміністративну, з гарячим  харчуванням, сухими пайками, бутербродами. До волонтерів приєдналися і деякі переселенці. На кожній зміні працює  по декілька десятків людей.  Один з них -викладач малювання Артем, який нарізає продукти для бутербродів.

Мені сказала подруга, що потрібна допомога. А я тільки за, щоб комусь допомогти. І ось я тут. Вже є мозолі. Але нічого страшного. Все нормально, – описує своє враження чоловік.

Є тут і зона з речами для дітей і жінок. Деякі малюки з гарячих точок могли не їсти до прибуття в Хмельницький добу. 

Ми  надаємо і дитяче харчування, памперси. Жінкам – засоби особистої гігієни. Тут дуже багато волонтерів. Одні люди приносять продукти. Інші – забирають їх і ідуть займатися приготування страв. Кожен на своєму місці, кожен закріплений за своїм процесом, – каже волонтерка Оксана Доліба.

Періодично через Хмельницький слідують поїзди з біженцями, які зупиняються тут всього на 3-4 хвилини. Задача волонтерів – швидко рознести вагонами ящики зі всім необхідним. Ще до прибуття потягу чоловіки  зосереджено координуються, вирішуючи до яких вагонів підходитимуть передусім. 

Наразі найбільше волонтери на хмельницькому вокзалі потребують продуктів для випічки: борошно, олію, цукор, начинки, дріжджі, молоко. Вже є хмельничани, готові виробляти смаколики для переселенців нон-стоп.

Потрібну інформацію можна отримати за номерами телефонів.

  • 067 380 15 57;
  • 067 380 17 21;
  • 067 380 28 08;
  • 067 358 99 71.
Відео: Nagolos TV

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook