Новини
Суспільство

Хмельничанам радять терпіти “паркувальний хаос” у центрі міста

Засилля припаркованого транспорту, яке хмельничани спостерігають вже понад місяць, суттєво ускладнює пересування центром міста не лише власникам приватних автомобілів, а й перешкоджає нормальній роботі громадського транспорту, правоохоронців та працівників екстрених служб. У владі обіцяли вживати жорстких заходів щодо водіїв, які їдуть машинами туди, куди можна дійти пішки або дістатися громадським транспортом. Проте далі погроз та обіцянок справа поки що не пішла. Хоч певні зрушення вже є. Хмельничанам же радять “терпіти” паркувальний хаос та безлад, який створюють в історичному центрі міста сотні автомобілів.

Паркувальна інфраструктура у Хмельницькому і до війни була далека від ідеалу. На відсутність парковок та вимушене нахабство водіїв, які паркуються, де бачать, хмельничани скаржилися неодноразово. З початком війни, відколи у місто потекли потоки переселенців, ситуація лише погіршилася – машин стало більше (в громаді наразі – плюс майже 30 тисяч осіб, і чимало з них приїхали на своїх авто), а от вулиці ширшими не стали. І парковок не побільшало.

На тротуарах та поперек виїздів з парковок. Впритул до пішохідних переходів та біля смітників. По обидві сторони вулиці, навіть там, де раніше їх не було в принципі. Десятки, сотні припаркованих у центрі Хмельницького автомобілів від ранку і майже до вечора звужують подекуди проїзні частини з умовно трисмугових до односмугових. Виокремити якусь одну вулицю в центрі міста, якій найбільше “дістається” від засилля авто, наразі важко – щільно запарковано скрізь.

Проте якщо на вулицях, де їздить лише приватний транспорт, потерпають лише водії цього транспорту, то там, де курсують тролейбуси та маршрутки ситуація ускладнюється в рази. Протягом місяця на одній лише вулиці Хмельницького можна було спостерігати різні картини. Як автомобіль правоохоронців з ввімкненими сиренами не міг оперативно доїхати до місця виклику і змушений був об’їжджати через кілька кварталів. Як тролейбус не зміг заїхати на зупинку через те, що впритул до неї було припарковане авто, тож аби висадити та взяти пасажирів змушений був зупинитися посеред дороги, заблокувавши проїзд для транспорту, який рухався позаду нього.

Вчора машина “швидкої” лише дивом змогла припаркуватися позаду тролейбуса (в якому, ймовірно, комусь із пасажирів стало зле) так, щоб не перекрити в’їзд на зупинку.

Просто пощастило, що впритул до зупинки не було припарковане щось таке.

Влада просила потерпіти

На початку березня начальник Хмельницької військової адміністрації Сергій Гамалій просив автовласників менше користуватися своїм транспортом, а більше ходити пішки або пересідати на громадський транспорт. В першу чергу, очевидно, йшлося про тих, хто приїхав у місто, рятуючись від війни, з інших регіонів, не має тут роботи, тож всі дні проводить, гуляючи центром, бо все найцікавіше у Хмельницькому – саме тут. Наголошував на тому, що перевантажені автомобілями вулиці перешкоджають роботі комунального та спецтранспорту. Та попереджав: якщо його не почують – покарання буде жорстким.

Проте погроза ця так і залишилася погрозою. Машин на вулицях менше не стало. Можливо, їх стало навіть більше – щодня Хмельницький, судячи зі звітів міської влади, приймає до тисячі переселенців. І частина з них, ймовірно, прибуває в місто на своєму транспорті.

Наприкінці березня вже міський голова, відповідаючи під час прямого ефіру на питання, коли на вулицях у центрі міста нарешті наведуть лад з транспортом, просив хмельничан бути терпимими” та пояснив, що їде “багато людей з інших міст і вони не зовсім розуміють ті правила, які є в Хмельницькому”. От тільки заборона паркуватися на тротуарах та газонах, впритул до перехресть та зупинок – не є чимось особливим, притаманним лише Хмельницькому. А ці порушення є типовими та систематичними.

Ще одна погроза-обіцянка

Тоді ж, під час прямого ефіру, міський голова Хмельницького розповів, що протягом місяця водіїв-порушників не штрафували, а лише попереджали. Паркувальні інспектори, сказав міський голова, роздали за цей час понад тисячу попереджувальних талончиків. Та попередив, вкотре: Якщо це не буде діяти, то будемо евакуйовувати автомобілі. Проте навіть тоді йшлося лише про той транспорт, який залишають припаркованим в заборонених місцях на тривалий період.

Чергове попередження до водіїв-порушників прозвучало сьогодні від заступника міського голови Миколи Ваврищука.

В Хмельницькому інспекція з паркування майже три тижні виносила попередження водіям через порушення правил паркування. Всього таких попереджень було більше ніж півтори тисячі. На жаль, попередження не працюють. Тепер – без них, одразу штраф,написав посадовець під фото чергової партії автомобілів, припаркованих у центрі міста з порушенням.

Судячи з фото, йдеться про штрафи для власників автомобілів, які залишають на тротуарах. Парковок у місті та місць для паркування, що не перешкоджатиме іншим учасникам руху, на дорогах від того навряд чи побільшає. А отже вулиці й надалі будуть запаковані приватним транспортом. Ймовірно, навіть щільніше, ніж раніше.

До слова, іноді хмельничани самостійно борються з порушниками правил паркування. В одному автомобілі, який перекрив на цілий день виїзд з майданчика для паркування, порізали шини на колесах. На іншому, після усних попереджень та прохань поставити машину нормально і не заважати іншим, після нульової реакції – зняли колесо. Скільки ще таких історій боротьби було протягом місяця і скільки їх ще буде, поки влада лише обіцяє та погрожує – можна тільки здогадуватися.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook