Новини
Суспільство

На Хмельниччині – черги за паливом (ФОТО)

В обласному центрі сьогодні утворились величезні черги до заправних станцій. Хмельничани скаржаться, що не можуть виїхати з міста по причині того, що на більшості АЗС відсутнє пальне. Де-не-де є лише газ та рідко – бензин. Дизпалива немає ніде.

Фото черг та інформаційних табло з цінниками (чи то їх відсутністю) на пальне на АЗС публікують користувачі у соцмережах.

Директор ВАТ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн стверджує, що дефіцит на пальне існує зараз по всій країні без виключення.

Сьогодні найбільша автозаправна мережа країни, що належить групі «Приват», підвищила ціни на пальне понад граничний рівень, встановлений урядом. Такий крок ринкового лідера дуже симптоматичний. Враховуючи, що імпортних постачань він не має, а торгує продуктом виключно Кременчуцького НПЗ, це свідчить про зменшення запасів (що не дивно, враховуючи зупинку заводу на початку квітня). Власне, дефіцит вже бачить кожен, хто має машину та очі. Якщо минулого тижня обмеження були 20 л, то відучора на багатьох АЗС це вже 10 л в бак. Причин дефіциту є три. Перша, зупинка Кременчуцького НПЗ. На його ресурсах ринок протягнув березень й половину квітня. Друга, проблеми з логістикою в Європі для доставки пального в Україну. Не вистачає цистерн, а для бензовозів існує купа проблем різного характеру, зокрема й нестача самих бензовозів. Третя, збереження держрегулювання. Через дефіцит оптові ціни стали вищими за роздрібні, а чимало імпортних ресурсів, особливо які везуть автотранспортом, також дуже дорогі. Більш дешеві не поступають в достатній кількості через пункт 2. Що далі? Все більше станцій будуть намагатися продавати пальне за ринковими цінами. Немережеві станції все більше будуть ігнорувати «рекомендації» кабміну. Національні мережі вочевидь утримаються від порушень цінової дисципліни. Але через дефіцит та неможливість «потрапити» під регульовані ціни вільний продаж пального буде скорочуватись, перетікаючи у «безготівкову» площину. Тобто бізнес але кому конче треба, матимуть змогу придбати пальне. Хоча ліміти при заправці будуть діяти й для них. З дизпальним ситуація поки що виглядає дещо краще, ніж з бензином, але ще не вечір. Через те, що на автогаз держрегулювання не поширюється, обсяги його імпорту зростають, хоча ще далекі від необхідних. Тут дійсно маємо приклад роботи ринку: газ дорогий, але він є. Всі оператори тримають недоторканий запас для силовиків, муніципалітетів тощо,йдеться в повідомленні.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook