Новини
Суспільство

Поранених війною тварин лікують хмельницькі ветеринарні шпитальєри

Скалічених війною, з осколками і ранами – тварин-переселенців лікують у Хмельницькому. Єдиний в Україні Перший військовий шпиталь ветеринарної медицини створили на початку повномасштабної російської агресії. Виїжджають ветеринари і у відрядження, аби повертати до життя чотирилапих бійців на деокупованих територіях.

Тиждень тому майже сто тварин врятували з колегами-ветеринарами в Ірпіні, Бучі та Ворзелі на Київщині, куди поїхали у відрядження.

Найважчі випадки – це осколкові та кульові поранення. Ми їх прооперували. І коні – з опіками, флегмонами, осколками. Взагалі картина неприємна, але я сподіваюся, що всі тварини, яких ми лікували, виживуть, – розповів командир Першого військового шпиталю ветеринарної медицини Кирило Чумаков.

У польових умовах лікарям доводиться оперувати і чотирилапих бійців – службових собак, які допомагають розміновувати міста і села після окупантів. На базі шпиталю є можливість зробити також діагностику.

Через війну ветеринари докладають зусиль, аби повернути довіру тварин, адже часто вони бояться підпускати до себе.

Одна з пацієнток – Ліза – з народження страждала від жорстокості людей. А коли кілька тижнів тому потрапила під колеса автівки, за кермом якої був п’яний водій, отримала травму хребта. Наразі у шпиталі сподіваються зібрати кошти на корсет для Лізи.

Серед тисяч врятованих тварин – собаки, коти, олені, лисиця і навіть верблюди. Їх евакуювали з приватного контактного зоопарку Харкова.

Чимало тварин оселилися в Хмельницькому назавжди в реабілітіаційному центрі. На «згадку» про нелюдів-росіян у тварин назавжди залишаться шрами.

Наразі жодного летального випадку, розповідають лікарі, серед їхніх пацієнтів немає. Однак війна триває, і працювати на своєму фронті, в бойових умовах шпитальєрам доведеться ще довго.

Відео: МТРК Місто

Аби лікування тварин було успішнішим, влада області, по можливості, допомагає ветеринарному шпиталю. Днями польовий медичний заклад отримав партію дезинфікуючих засобів для тварин, що постраждали внаслідок війни.

Передувала цьому зустріч заступника голови ОДА Володимира Білика, директорки Департаменту природних ресурсів та екології Ганни Богданович, головного лікаря військового шпиталю Кирила Чумакова та підприємця Олександра Мниця – українського виробника дезінфікуючих та антисептичних засобів.

Умови воєнного часу сприяють тому, що сучасна медицина звертатиме дедалі більшу увагу на продукцію власних виробників, а це своєю чергою дасть поштовх не лише для виготовлення якісних та ефективних засобів за доступними цінами, а й їх підтримку,зазначив під час зустрічі заступник голови ОДА.

Але бувають у житті працівників ветеринарного шпиталю не лише робочі зустрічі та сповнені праці та болю дні, а й приємні сюрпризи. Як от несподівані візити зіркових гостей.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook