Новини
Освіта

Вишів на Хмельниччині поменшало в півтора раза

Кількість закладів вищої освіти, які працюють на Поділлі в поточному навчальному сезоні, суттєво скоротилася. Якщо у 2020/21 навчальному році їх налічувалося вісімнадцять, то поточного – лише одинадцять.

Зрозуміло, що значне скорочення вишів призвело до зменшення студентського загалу; хоча, відзначимо, не так стрімко. Якщо минулого навчального року в закладах вищої освіти навчалися 25,3 тисячі  молодих людей, то в поточному – 22,3 тисячі. Так само очевидно, що й на перший курс зараховували менше юнаків та юнок: відповідно 6,4 та 5,3 тисячі.

Ймовірно, що частина колишніх вишів «перетворилася» в заклади фахової передвищої освіти. Принаймні в поточному навчальному році їх сім, а рік тому налічувалося лише три. Причому кількість слухачів у цих навчальних закладах зросла майже втричі за рік. Якщо в навчальному сезоні 2020/21 студіювали 2,1 тисячі учнів, то у 2021/22 – 6,1 тисячі.

Аналогічна пропорція – майже втричі більше – спостерігається й щодо кількості тих, хто поступив на навчання та закінчив. У поточному навчальному року сіли за лави закладів передвищої освіти дві тисячі учнів, у минулому – 0,7 тисячі; закінчили – 1,6 тисячі (випуск 2021-го) та 0,6 тисячі (випуск 2020-го).

Можливо, зменшення кількості вишів вплинуло й на чисельність аспірантів. Наразі в аспірантурі перебувають 375 молодих науковців, в минулому навчальному році – 393.

Якщо проаналізувати зміну аспірантських лав поточного століття, то найбільша їхня кількість зафіксована у 2008-му – 436 осіб, поінформували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Нагадаємо, через військову агресію Росії на території України на Хмельниччину вже евакуйовано декілька вишів зі сходу країни.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook