Новини
Новини від читача

Власниця Центру реабілітації рептилій звинуватила хмельницьких активістів у погромі та вимаганні

Відкриття експозиції рептилій «Крокодилова ферма» в одному з торговельних центрів Хмельницького почалося зі скандалу. Власниця Центру реабілітації рептилій з Дніпропетровщини звернулася до редакції з листом, в якому розповіла про погрози з боку хмельничан та пошкодження ними майна на виставці. Зоозахисники, які відвідали експозицію, мають власне пояснення свого протесту. Та попереджають – він може бути не останнім.

“Крокодилова ферма” запрацювала у Хмельницькому в суботу, 21 травня. А за день до цього, розповідає підприємиця Світлана Бичковська, їй зателефонували та попередили, що на виставці можуть бути проблеми.

За день до цього (до відкриття виставки – ред.) у мене відбулася телефонна розмова з одним із цих хуліганів, який назвався Дмитром і представився як керівник ГО «Досить свавіллю». У ході розмови він сам обіцяв мені влаштувати свавілля, якщо я свою діяльність не почну у місті Хмельницькому зі знайомства з ним і не зроблю по своїй волі та бажанню благодійний внесок до його громадської організації, а далі він хотів обговорити подальшу діяльність мого Центру. На таку пропозицію він отримав мою принципову відмову, а також я повідомила, що допомогу надаю лише тим, хто її дійсно потребує, і виключно через перевірені джерела. Після моєї відмови, він пообіцяв прийти на наступний день з групою людей та вчинити мені погром, що і було зроблено, – розповіла пані Світлана.

На доказ своїх слів жінка надіслала відео, на якому видно, як молоді люди зривають банери, ламають рекламну розтяжку, нецензурно коментують дії власниці Центру та загалом поводяться агресивно.

Усі тварини нашого Центру були прийняті від артистів, циркових діячів, фотографів, приватних осіб, які більше не мали змоги доглядати за ними, тому вони передавали їх нам, а ми взяли на себе відповідальність за цих рептилій. Все почалося з одного крокодила, якого нам віддали, і ми вирішили продовжити цю справу. Деяких тварин викупали, щоб забезпечити їм кращі умови існування, деяких нам передавали на утримання, спершу хазяї компенсували витрати на утримання, а згодом забували про цих тварин та відмовлялись забирати. Коли кількість крокодилів перевищила 10 особин і ми більше не мали можливості утримувати їх власним коштом, було прийнято рішення відкрити Центр. Усю законність нашої діяльності я можу довести у правовому порядку, а не хуліганам, які мають на меті нажитися, – додала Світлана Бичковська.

Свою версію подій розповіли і хмельничани. Як повідомляє Суспільне Хмельницький, активістів, які відвідали експозицію та влаштували там протест, було кілька десятків. Причина, через яку зоозахисники прийшли на виставку, – дозвіл власниці відвідувачам фотографуватися з тваринами.

За словами волонтерки громадської організації «Врятуй життя» Дар’ї Попович, це є експлуатацією тварин для надання фотопослуг, що заборонено законом. Волонтерка зазначила: на власні очі бачила людей, які брали крокодилів в руки заради ефектного фото.

Керівник ГО “Досить свавіллю” Дмитро Гуцалюк також підтвердив журналістам факт розмови з власницею Центру рептилій, під час якої, за його словами, йшлося про скасування дозволу на фотографування з тваринами.

У нас була довга розмова, я просив їх це не робити. Вони сказали, що подумають, – прокоментував активіст.

Врешті-решт на виставку викликали поліцію, яка взяла заяви в обох сторін конфлікту та провела профілактичну бесіду.

Разом з тим, якщо відвідувачам виставки і надалі пропонуватимуть фотографуватися з тваринами, що представлені в експозиції (а це 19 крокодилів, п’ять змій та черепаха), активісти знову влаштовуватимуть протести, сказала Дар’я Попович.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook