Новини
Суспільство

На Дунаєвеччині декомунізували пам’ятник “пролетарському” письменнику

Процес очищення України від спогадів про Радянський Союз, радянську владу, радянських воєначальників різного ґатунку, а також і радянських письменників, незалежно від дати їх народження та активної творчості, триває. Від пильного ока активістів не сховається жоден “монумент”, встановлений за давніх часів, навіть у віддалених селах.

Пам’ятники Пушкіну на Хмельниччині, якщо й раптом десь є, то навряд чи багато. Принаймні звісток про те, що десь такий виявили або навіть демонтували, не чути. А от погруддя Максиму Горькому (він же – Олексій Пєшков) у селі Голозубинці, що на Дунаєвеччині, в Кам’янець-Подільському районі, знайшли. І, звісно, декомунізували.

Максим Горький (Пєшков Олексій Максимович, також Горький Олексій Максимович; 16 [28] березня 1868, Нижній Новгород, Нижньогородська губернія, Російська імперія — 18 червня 1936, Горки, Московська область, РРФСР, СРСР) — російський, пізніше радянський «пролетарський» письменник, драматург та публіцист; член РСДРП(б), деякий час дружив з Леніним. Горький неодноразово відвідував Україну. Бував зокрема в Одесі, Києві, Миколаєві. Іменем Горького були названі свого часу місто, чимало вулиць, бібліотеки, парки, театри, навіть літак. Низка таких об’єктів розташовувалися в Україні. Також в різних населених пунктах були встановлені близько десятка пам’ятників “пролетарському” письменнику. 6 з них наразі демонтовано. Ще одна установа, названа на честь письменника – трудова колонія імені Максима Горького — виховний заклад для неповнолітніх правопорушників, що діяв у селі Ковалівка, поблизу Полтави, УСРР у 20-30-х рр. ХХ ст. (Джерело – Вікіпедія)

Про демонтаж пам’ятника повідомили у спільноті Декомунізація. Україна.

Далі буде, – пообіцяли активісти.

Розташовувався пам’ятник Максиму Горькому у парку біля панського маєтку. Судячи з того, як він виглядав, за погруддям давно ніхто не доглядав.

Нагадаємо, чи не найбільше пам’ятників, які останнім часом активно зносять на території Хмельниччини, були встановлені на честь “вождя Жовтневої революції”. Неодноразово активісти звітували про ліквідацію “останнього пам’ятника Леніну”, проте згодом знаходили їх ще і ще.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook