Новини
Хмельниччина туристична

Меджибізька фортеця: пам’ятка архітектури трьох століть на Хмельниччині

Меджибізька фортеця, побудована за 30 кілометрів на схід від Хмельницького на мисі, утвореному річками Південний Буг та Бужок, – легендарна пам’ятка архітектури трьох століть: XIV, XVI та XIX.

Перші дерев’яні фортифікаційні споруди заклали тут ще у XIII столітті. Кам’яні ж укріплення у межиріччі Південного Бугу та Бужка почали будувати з XIV сторіччя. Сучасного вигляду фортеця почала набувати у XVI столітті – з появою вогнепальної зброї та пороху. Саме тоді почали зводити міцніші кам’яні мури та башти. В комплекс фортеці входять три вежі, з’єднані мурами, а також пристінні корпуси, які зводилися у різний період.

Наявність у Меджибізькій фортеці палацу дозволяє називати її замком. Палацовий комплекс був оздобою, прикрасою і житловим корпусом для магнатів, які володіли фортецею. Фортеця набула такого вигляду, як нині, за життя там родини польських магнатів Сенявських. саме вони зміцнили фортецю за допомогою коронних мурів і збудували палац.

Вигляд Меджибізького палацу – незвичний для Поділля. Обидва його крила, які височать ліворуч та праворуч від круглої вежі, були увінчані високими зубчастими “коронами” – атиками.

Інші власники Меджибожа – князі Чарторийські – також використовували замок для тимчасового проживання. З другої половини XIX століття й до 1914 року тут перебував Охтирський 12-й гусарський полк. А до Другої світової війни – квартирували червоноармійці. У радянський період фортецю почали називати “білий лебідь”. Все через те, що на зображеннях з боку Південного Бугу за XIX – початок XX століття вона пофарбована в білий колір.

Щоправда, історичного підтвердження цьому факту наукові співробітники державного історико-культурного заповідника “Межибіж” не знайшли, тож вважають, що це просто придумана поетична назва для фортеці.

Білосніжного кольору вона набула в другій половині XIX сторіччя. Тоді корпус фортеці весь був потинькований, побілений, оскільки очікували на приїзд царя, – розповідає Ірина Леськів, завідувачка науково-експозиційного відділу державного історико-культурного заповідника “Меджибіж”.

З приходом радянської влади почався занепад бастіону. У повоєнний радянський період фортецю перетворили на господарську споруду. Тут у різні роки розміщувався молокозавод, склади консервного заводу, пожежна частина. У 2015 році розпочалися протиаварійні роботи, а з 2017 року – реставрація споруди.

Більше про Меджибізьку фортецю читайте у матеріалі Хмельниччина туристична.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook