Новини
Хмельниччина туристична

Свято-Покровська церква у Сутківцях – сакральна споруда на Хмельниччині

У селі Сутківці, всього за 33 кілометри від Хмельницького розташована культова пам’ятка історії – Свято-Покровська церква. Також тут збереглися залишки замку. Серед власників села – шляхтичі Балабани та Тадей Грабянка, в якого жив та проводив алхімічні досліди граф Каліостро.

Свято-Покровська церква у Сутківцях зведена у вигляді рівноплечого хреста. До центрального виступу прибудовані склеплені циліндричні напівкулі – апсиди. Матеріал – місцевий вапняк. Товщина стін тут сягає півтора метра.

Свого часу ця 500-річна культова споруда призначалася для оборони від ворожих набігів, тому зовні вона більше нагадує фортецю. Подібна є лише у французькому місті Етамп. Зводили церкву наприкінці XV сторіччя коштом тодішнього власника населеного пункту Федора Сутковецького. Ім’я зодчого не відоме. А дата побудови була зазначена на одному з дзвонів, втраченому за радянських часів.

Всередині храм оформлений у романському стилі пізнього періоду з готичними фрагментами. Архітектурна родзинка – готична колона, що підтримує склепіння церкви. Вона була потрібна для того, щоб будівля витримувала присутність багатьох людей і зброї на другому ярусі.

Вважається, що колись підземні ходи від церкви вели до місцевого замку, зведеного у XV столітті на мисі. У замку було п’ять веж із бійницями. Товщина стін тут сягала 3,5 метра.

Всередині XV століття татари знищили фортецю. Згодом місцеві жителі відбудували замок. Після 1500 років він був оновлений за другого господаря села Олександра Балабана у 1626-27 роках, а за радянських часів був розібраний на будівельні потреби.

Тоді ж настали скрутні часи та для самої церкви. До і після німецько-радянської війни храм закривали. У селі вирішили облаштувати тут склад зерна й металобрухту. Довгий час церква не функціонувала.

Знову відкрили її у 1990 році, а вже у нульові – провели часткову реставрацію.

У часи незалежної України на долю Свято-Покровської церкви також випало чимало випробувань. Два роки судової тяганини знадобилося, аби громада Сутковець добилася своєї мети – здійснила перехід з-під управління московської церкви до Православної Церкви України. Це вдалося зробити у 2021 році.

Більше про церкву у Сутківцях читайте та дивіться у матеріалі Хмельниччина туристична.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook