Новини
Суспільство

У Хмельницькому районі під час похорону військового стався конфлікт зі священником

У селі Антонівка Хмельницького району під час прощання з загиблим військовим, дружина якого хотіла, аби його відспівав священник Православної Церкви України, біля церкви стався конфлікт через те, що настоятель не дозволяв провести службу у храмі. Зрештою, священника таким “вмовили”, а громада села наразі розділена: частина селян підтримує настоятеля, інші стоять на боці старости села, яка обурена ситуацією, що склалася.

Події у селі в Чорноострівській громаді Хмельницького району відбувалися 18 червня, коли в Антонівці ховали загиблого 44-річного мешканця села Володимира Бабія.

Як розповіла староста села Людмила Батурко, проведення заупокійної служби у Свято-Миколаївському храмі, який досі належить до УПЦ (МП), узгоджували завчасно. Тоді ж, під час телефонної розмови, настоятель храму заявив, що у церкву людей не пустить. Тож прийняли рішення, що відспівуватимуть загиблого захисника біля храму.

Побачивши, що двері у храмі відкриті, після прощання з загиблим військовим у Будинку культури, мешканці села рушили до церкви. Проте на той момент приміщення вже було зачинене.

Через це біля храму виник конфлікт, в якому взяли участь військові, священники та мешканці села.

Одні — «за», інші — «проти». Картина була… Словами описати важко. Тут тримають труну, родина плаче… – розповіла Громадському радіо староста села.

Попри те, що дозволу на проведення заупокійної служби в храмі його настоятель не дав, на церемонії прощання він був присутній, йшов позаду процесії. Тож селяни, які були на боці родини загиблого, накинулися на священника зі звинуваченнями в тому, що військовий навіть після смерті змушений воювати з Московією в рідному селі.

Зрештою, храм таки відкрили та провели заупокійну службу.

Наразі громада села розділена: частина селян підтримує священника, інші – на боці старости.

Залагоджувати конфлікт, який все ще триває, на думку виконувачки обов’язків голови громади Олени Мороз, мають люди самостійно під час зібрання:

Ініціатива має бути від людей, не від влади.

Володимир Бабій у 2014 році воював в АТО. Потім працював далекобійником. Після повномасштабного вторгнення пішов воювати добровольцем. У нього залишилися дружина і дочка.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook