Новини
Суспільство

Частка позашлюбних дітей на Хмельниччині зросла вдвічі

Майже кожен п’ятий малюк, що народжується на Поділля, офіційно “не має” татка. За підсумками минулого року, частка позашлюбних дітей в області сягнула 18,6%.

Із здобуттям Незалежності українські жінки поступово емансипувалися, позбавляючись радянських стереотипів, наприклад, дещо нівелювався інститут шлюбу. Кожен для себе вирішить, добре це чи погано, але поява дітей, котрі народилися поза шлюбом, стає нормальним явищем, яке не викликає загального осуду суспільством.

Якщо в 1995-му поза шлюбом на Хмельниччині народжувалося 10,8% немовлят, то в 2000-му їхня частка зросла до 13,4%, в 2010-му до 17,4%, а в 2020 – до 18,7%. Як бачимо, протягом останніх років кожен п’ятий малюк був позашлюбним. А максимуму ця цифра сягнула у 2019-му, коли таких нарахували 19,1%.

Вочевидь, це передусім пов’язано із кількістю шлюбів, що укладаються подолянками. Скажімо, в далекому 1995-му на тисячу населення реєструвалося на Поділлі 8,5 шлюбів на рік, в 2010-му – 6,7, а минулоріч – лише п’ять пар побралися в перерахунку на тисячу мешканців області.

Натомість «активізувалися» розлучення. Знову ж таки поступова зміна норм суспільної моралі призвела до того, що розлучення вже не сприймаються як виняток з правила, а перемістилося, в суспільній свідомості, до пересічного дійства.

Так, якщо в 1995 році на кожне розлучення припадало приблизно 2,5 шлюбу, то в 2021-му – 1,5, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook