Новини
Суспільство

На Дністрі відпочивальників застерегли від необдуманих дій

Дністер приймає відпочивальників. А рятувальники Хмельниччини спільно з водною поліцією та представниками Червоного Хреста України працюють у посиленому режимі, щоб інформувати та запобігати фатальним випадкам на воді. Один з таких профілактичних заходів провели на території Староушицької громади.

Береги річки у Староушицькій громаді навіть в обідню пору всіяні любителями місцевого туризму. Крім місцевих мешканців є чимало переселенців. У вихідні таких буде в рази більше. Рятувальники Хмельниччини спільно з волонтерами Червоного Хреста України на місцевому пляжі нагадали та розповіли про небезпеку на воді. А головне – вчергове продемонстрували: врятувати потопаючого може будь-хто, аби навички були. Людям, які відпочивають біля води, показали нескладні, але такі важливі дії під час порятунку потопаючого і продемонстрували, як надавати термінову серцево-легеневу реанімацію.

Мета сьогоднішнього заходу із залученням громадян – показати порядок надання першої допомоги потопельнику, – розповів заступник начальника відділу техногенної безпеки ГУ ДСНС у Хмельницькій області Євген Кукура.

Ми хочемо зробити так, щоб кожен громадянин нашої держави, нашого району міг вміти правильно і якісно надати цю допомогу, – додає Максим, волонтер Товариства Червоного Хреста України у Кам’янець-Подільському районі.

Головний щит для захисту відпочиваючих на воді Дністра Старої Ушиці тримає одне із чотирьох водолазно-рятувальних відділень аварійно-рятувального загону спецпризначення. Саме ці рятувальники щоденно спілкуються з курортниками та пильнують, щоб ті через необережність не пішли на 30-метрове дно.

Допомагає патрулювати плесо річки і водна поліція. Їхнє авто – швидкісний катер, їхні товариші – рятувальники. Так, спільно та чітко виконують покладені на них завдання.

Головне завдання – це допомога громадянам. Водна поліція здійснює свою діяльність більшість часу на воді. Це вся відмінність. Але так само реагуємо на виклики 102, скарги, повідомлення громадян про незаконні речі, що відбуваються на водоймах та поблизу них, – розповідає старший інспектор сектору водної поліції Ігор Васильєв.

Знають рятувальники і підводні камені Дністра, як от, наприклад, село під водою, де ні плавати, ні мчати катером не рекомендують.

Для тих туристів, які в оповідки про затоплену Бакоту не вірять і залишають берег на матрацах та інших плавзасобах з вірою у власні сили, у рятувальників напоготові застереження та роз’яснення.

Навіть якщо ви на “ти” з водою, завжди пам’ятайте невтішну статистику, яка щороку мала б шокувати та вражати, щоб більше не повторюватися.

Лише за останній тиждень на річці Дністер виявили тіла двох загиблих громадян. Впродовж купального сезону працівники Служби порятунку щоденно виходять на патрулювання та розповідають громадянам правила поведінки на воді, – наголошує Євген Кукура.

Нагадаємо, меморандум про співпрацю з Товариством Червоного Хреста України рятувальники підписали на початку червня.

За інформацією ГУ ДСНС у Хмельницькій області

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook