Новини
Освіта

На Хмельниччині лише 20% освітніх закладів мають готові укриття

У Хмельницькій області триває підготовка до початку нового навчального року в режимі офлайн. Головною умовою, за якої закладам освіти дозволять розпочати навчальний процес, є повністю обладнання укриття. Стан підготовки захисних укриттів в закладах освіти та поблизу об’єктів критичної інфраструктури обговорили сьогодні у Хмельницькій обласній військовій адміністрації.

Станом на сьогодні готовність укриттів у закладах освіти до початку навчання становить 20 відсотків. Таку інформацію озвучили під час наради, в якій взяли участь перший заступник голови ОВА Сергій Тюрін, представники Управління з питань цивільного захисту населення Хмельницької ОВА, Департаменту освіти, науки, молоді та спорту ОВА, рятувальники, а також керівники відповідних структурних підрозділів Хмельницької міської ради.

Лише в обласному центрі нараховується 82 заклади освіти, з них 39 шкіл та 43 дитсадки. Над облаштування укриттів у Хмельницькому працюють з червня. Донедавна облаштуванням укриттів заклади освіти займалися за власні кошти, а також залучаючи кошти батьків. Це викликало певне обурення серед хмельничан, яких вкотре “наполегливо просили” власним коштом забезпечувати витрати, які мав би нести засновник закладів освіти, тобто міська влада. Гроші на облаштування укриттів у навчальних закладах Хмельницького, 12,7 мільйона гривень, виділили лише 14 липня, у той день, коли було обстріляно Вінницю.

Скільки закладів освіти у Хмельницькому мають наразі готові до початку навчального року укриття та бомбосховища, у повідомленні пресслужби Хмельницької ОВА не зазначається. Вказано лише, що в укриттях вже проведено роботи, які не потребували додаткового фінансування – розчищення, прибирання тощо.

Далі будуть проводитися більш дороговартісні роботи – стяжка підлоги, облаштування вентиляції, аварійних виходів, монтаж освітлення. Завершити основні роботи планують до початку третьої декади серпня, – йдеться у повідомленні пресслужби.

Також під час наради йшлося про необхідність проведення практичних тренувань для вчителів та дітей щодо алгоритмів поведінки під час оголошення повітряної тривоги. Як наголосив заступник голови ОВА Володимир Юр’єв, “такі відпрацювання мають проводитися регулярно, аби у критичній ситуації кожна відповідальна особа, кожен вчитель та кожна дитина чітко розуміли, що мають робити і куди йти”.

Яким чином мають проводитися подібні навчання під час канікул, коли діти перебувають на відпочинку, не повідомляється.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook