Новини
Суспільство

Курси поведінки під час війни проводять у Хмельницькому для підлітків

Як вберегти себе від загроз, що чатують навколо – про це дізнавалися діти та підлітки на курсах поведінки під час воєнного стану «Байрактар». Організували захід представники Департаменту освіти, науки, молоді та спорту Хмельницької ОДА. Долучилися до курсів інструктори Товариства Червоного Хреста України у Хмельницькій області, представники Хмельницького Центру здорової молоді та рятувальники.

Організатори курсів кажуть: діти мають знати, що є небезпечним, чого не можна торкатися, яка зброя зараз використовується, як надати першу медичну допомогу та як опанувати себе в критичній ситуації тощо. Всьому цьому вчать на курсах, адже, до прикладу, не кожен дорослий знає, як поводитися, коли починається паніка.

На одній з локацій з дітьми працюють хмельницькі піротехніки. Вони займаються, зокрема, розмінування, а слухачам курсів передають свій досвід.

Представлені зразки вибухонебезпечних предметів, які можна виявити під час прогулянки в лісі, проведення землерийних робіт на території Хмельницької області. А також представлені зразки сучасних боєприпасів, які використовують на війні, – розповів заступник начальника групи піротехнічних робіт ГУ ДСНС України у Хмельницькій області Сергій Косар.

На наступній локації розповідають, як психологічно підтримати тих, хто постраждав від війни. Дітям пояснюють, що таке перша психологічна допомога. Що її можуть надавати не тільки психологи, а й самі діти. Також навчають техніки саморегуляції свого психологічного стану, аби вони могли в будь-якій ситуації опанувати себе та діяти з «холодною головою».

Інструктори ж Товариства Червоного Хреста України у Хмельницькій області навчали, як надавати першу допомогу при пораненнях. Ці знання стануть в нагоді і в мирний час.

Травми, опіки, переломи, садна – що робити у випадку отримання таких травм – всьому цьому ми вчимо дітей під час занять, – розповідає інструкторка Червоного Хреста Вікторія Тарнапольська.

Також дітям та підліткам нагадали, що війна та стресові події навколо – не привід піддаватися шкідливим звичкам. Про це говорили представники Хмельницького центру здорової молоді.

Війна може бути поштовхом для перших спроб вживання наркотиків, алкоголю або тютюну, тому що діти таким чином можуть знімати якийсь стрес, – пояснює керівник відділу профілактики Міжнародної антинаркотичної асоціації «Хмельницький Центр здорової молоді» Максим Павлов.

Наступного четверга, 28 липня, відбудеться ще один захід у рамках курсу «Байрактар». Інформацію про реєстрацію можна дізнатися за посиланням.

Детальніше у відео МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook