Новини
Суспільство

На Хмельниччині 78% користувачів соцмереж пишуть дописи українською

Дослідження щодо співвідношення української та російської мов у соціальних мережах та змін, які відбулися після початку повномасштабної війни, провели у Центрі контент-аналізу. За результатами аналізу мови публікацій приватних акаунтів та акаунтів компаній Хмельниччина посідає шосте місце серед усіх областей України за обсягами використання української.

Вимірювати вживання української мови у соцмережах в Центрі контент-аналізу взялися ще у 2020 році. Тоді з’ясувалося, що “лише кожен шостий пост (16%) писався українською мовою, решта – російською”. Вдруге перевірити, як змінилася ситуація, вирішили 16 липня, з нагоди третьої річниці набуття чинності закону про мову. Інтуїтивне враження, що української мови (принаймні в деяких соцмережах) після початку повномасштабної війни побільшало, підтвердилося, зазначають у Центрі контент-аналізу.

Попри те, що війна в Україні триває 8 років, до лютого 2022 року чимало українців для ведення своїх акаунтів у соцмережах використовували російську мову. І лише після повномасштабного вторгнення багато людей почали свідомо відмовлятися від мови агресора та переходити на державну. Навіть ті, для кого російська була звичніша та зручніша.

Напевно, Хмельниччину з більшою певністю можна віднести до західної частини України, ніж до центральної, тож природньо, що української мови тут має бути більше. Разом з тим, церков московського патріархату, де служби правляться російською, у нас – найбільше в Україні і було, і є досі, попри активні переходи з УПЦ до ПЦУ. Тож, напевно, було би не дивно, якби російська з українською у соцмережах тримала паритет. Проте, як видно з результатів досліджень, Хмельниччина, маючи майже 78%, випереджає за рівнем використання української і Закарпатську, і Чернівецьку області.

Загалом же, як видно з дослідження, використання загалом української мови у соцмережах, якщо порівнювати з 2020 роком, виросло більше, ніж удвічі, а в приватних акаунтах – втричі.

Щодо конкретних соцмереж, то найбільше (у понад 5 разів) за два роки українізувався Instagram (з 13.3% до 71,5%), у Facebook та Twitter – зростання трохи більше, ніж у двічі, у решті соцмереж ситуація майже не змінилася.

Головне фото (інфографіка) – UA War infographics

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook