Новини
Новини від читача

Новий підручник з геометрії в Хмельницькому вп’ятеро дорожчий за «старий»

Літо добігає кінця. Батьки рушають до магазинів, аби підготувати школяриків до навчання. Й тут на них іноді очікують доволі неприємні сюрпризи, пов’язані з цінами на шкільний «реманент», наприклад, підручники.

Скажімо, потрібна вам «Геометрія» для 9-го класу. Є? так, звісно! За новою програмою. Автори М. І. Бурда та Н. А. Тарасенкова. А ціна? 472 гривні з сумом повідомляє продавчиня, розуміючи, що лише за одну книжку – а їх же потрібно багато – сума кусюча.

Ще й не скажеш, що зовсім нове видання – 2017 року. Але неподалік лежить «стара» геометрія, яку написав В. О. Тадеєв. Та, за якою вчилися у попередні роки. Видання 2010-го. А коштує… 85 гривень.

Й що за останні кілька років змінилося в геометричній науці, що треба змінювати програму та переходити на нові підручники, за які батькам потрібно викладати сотні гривень?

Здається, геометрію в сучасному вигляді (уточнимо, в рамках шкільної програми) вигадали ще понад дві тисячі років тому. Немає нових постулатів, окрім Євклідових; не осучаснили нинішні науковці теорему Піфагора. Й «іменні» теореми в підручниках фактично давньогрецькі. Пам’ятаєте, можливо? Теореми Фалеса, Птоломея, Менелая.

Зрозуміло, сучасним чиновникам з Міносвіти потрібно робити вигляд, що вони оновлюють шкільну програму. Крім того, науковцям треба якось заробляти гроші, створюючи нові підручники, де переставляють місцями параграфи. Але ж геометрія – не історія (особливо Росії, яку кремлівські владоможці щодня перевигадують), а точна наука.

Чи є сенс постійно змінювати авторів підручника? Особливо якщо нова книжка стає вп’ятеро дорожчою для гаманця?

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook