Новини
Суспільство

Рятувальники Хмельниччини розповіли про унікальних собак на службі у ДСНС (ФОТО)

Лабрадорка-пошуковик Небраска та Джек-рятувальник – службові собаки пошуково-кінологічного відділення Аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС України у Хмельницькій області. Робота цих чотирилапих рятувальників та подібних їм колег – поза лаврами слави. Вони рідко отримують нагороди та звання, але завжди виступають надійною підтримкою для рятувальників у порятунку людей.

Знайти людину під завалами – це робота для лабрадорки Басі, як її ніжно називають самі кінологи. А от знайти загублену людину по сліду у лісовій місцевості – це робота німецької вівчарки Джека. Таких чотирилапих професіоналів тепер залучають до пошуку людей після влучання російських ракет по об’єктах критичної та цивільної інфраструктури. Коли у багатоповерхівці, знищеній ворожим вогнем, ще тліє життя і чекає на порятунок маленька дитина – це нюхом відчуває лише пошукова собака. Як от Небраска – вона виявляє та повідомляє свого кінолога про «знахідку». Після цього сотні рук залучають на розбирання завалів саме у місці, де вказала собака. Наразі, Небраска та Джек володіють якісними професійними навичками, які готові продемонструвати будь-якої миті.

Пошукові собаки народжуються у розплідниках, там і тренуються. Далі їхнє місце роботи визначається кінологом. І це вже тандем, бо кінолог на постійній основі має підтримувати навички свого чотирилапого напарника. Тренування у Небраски та Джека проходять на спеціальному майданчику, але також і у реальних умовах – наприклад, у лісі. У пошуково-кінологічному відділені відведена спеціальна територія для проведення навчань, на якій розташовані тренувальні снаряди. На них собаки постійно відточують свої навички. З початком військової агресії на території України Небраска відкрилася у новому образі – працює психологом з дітьми-переселенцями. Вони тепер постійні гості на екскурсії в Аварійно-рятувальному загоні спецпризначення.

Харчуються собаки – винятково сухим кормом. Проте, Небраска інколи бажає облюбованого тільки нею смаколику – пісний рис. До місця призначення рятувальних собак доставляють у спецавтомобілі обладнаному боксами для перевезення.

У чотирилапих, як і у людей, є своє професійне призначення, але вони, на відміну від людей, не мають іншого життя, крім як робота. Кожне силове відомство має своє кінологічне відділення: у рятувальників – собаки-пошуковики людей під завалами та загублених; у поліції – для затримання злочинців тощо; у прикордонників та військових – для пошуку вибухівки, наркотиків та охорони кордону.

З початку повномасштабної війни росії проти України – збільшилася потреба і у службових собаках. Тепер їх активно залучають до роботи усі силові відомства. І неодноразово саме завдяки собакам-професіоналам вдавалося врятувати життя напарника або мирних українців.

За інформацією пресслужби ГУ ДСНС у Хмельницькій області

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook