Новини
Суспільство

Після обстрілу Харківської ТЕЦ хмельничани обговорюють правила виживання взимку

Вчорашня вечірня повітряна тривога завдала клопоту мешканцям кількох областей, які після влучання у Харківську ТЕЦ-5 та масштабної пожежі там, мали проблеми з електропостачанням. Поки рятувальники ліквідовували займання, а фахівці ремонтували пошкодження, хмельничани дискутували про те, як вони виживатимуть взимку у випадку пошкодження критично важливої інфраструктури. Щоправда, здебільшого чомусь зосередилися на рецептах приготування гречки без вогню, проте написали й низку корисних порад, як підготуватися до зими в умовах війни та відсутності світла і тепла.

Ініціював обговорення у соцмережах хмельничанин Андрій Попик своїм дописом, в якому зокрема, написав:

Ми радіємо зараз перемогам ЗСУ на фронті, але кожному треба задуматись – як бути готовим на випадок тривалого відключення світла (чи зможете ви зігрітись якщо у вас котел не працює без електрики, чи зможете зготувати дітям їжу, якщо у вас електроплита, чи буде у вас вода, якщо будуть перебої з централізованим водопостачанням, чи то тепло яке буде подаватись вам централізовано “по батареях” не буде “вивітрюватись” в щілини між вікнами… Посидіти день-два без світла влітку, і взимку (то як кажуть в Одесі дві великі різниці). А як ви готуєтесь до можливої енергетичної кризи взимку, і що порадите іншим? Діліться думками, це насправді важливо…

Обговорення почали традиційно з гречки, бо

якщо у вас є мішок гречки, але немає як ту гречку зварити – то гризти її то така собі ідея

Відповідно, трохи поділилися рецептами хмельничани про те, як готувати гречку, коли немає вогню:

Гречку можна залити гарячою водою і залишити на 3 години. Бажано то робити в термосі. І не треба її варити

Конкретно гречку можна і холодною водою розмочити. На смак таке собі, але гризти можна. Все одно гречка дорогувато вийде.

Якщо гречку звечора залити водою, то на ранок можна їсти… холодну щоправда.)

Власне, таких порад щодо гречки – залити водою і настояти – пролунало близько десятка. Хоча й крім неї є різні продукти, які можна вживати без приготування, але гречка – це, напевно, щось сакральне для українців.

Також у коментарях написали про те, що наразі дуже не вистачає роз’яснювальних матеріалів, як поводитися в критичній ситуації, хоча про енергетичну кризу, яку може спричинити ворог, в Україні говорять давно.

Добре було б якби створювались соціальні ролики на цю тему. Людям потрібно роз’яснювати та пояснювати що і як та чому. На жаль, більшість людей нагадують веселу бабку з байки… – пишуть хмельничани.

Дехто не бачить приводів для паніки:

Для того, щоб це мало ефект, лупашити по критичній інфраструктурі потрібно раптово і тоді коли це буде і критично, і є чим. Доки росіяни почнуть атакувати нас так щоб м замерзли, в них закінчиться і чим стріляти і кому стріляти. І відновлювати пошкоджене ми встигаємо набагато швидше аніж “кілька днів”. А враховуючи “точність” ударів росіянської зброї влаштовувати паніку… Ну діло таке собі.

А хтось дає досить корисні поради:

Газовий пальник, газ в балонах туристичних, сухий спирт, пічка бонда, батарейки, свічки, кілька павербанків заряджених. На випадок проблем з газом – опалюватись електроприладами, у нас кондиціонери працюють на обігрів також. Немає ні того ні того: вдома спати всім разом в спальниках, можна навіть в наметі – тепліше. Теплі ковдри, піжами флісові дітям купили. Дитячі термо-килимки на підлогу. Консервації, тушонки можна зробити на випадок, коли не буде як готувати взагалі. Запас бутильованої води на випадок зараження проточної.

Особливо переймаються люди, в яких на електрику “зав’язано” все:

Дуже актуальне питання! Я проживаю в багатоповерховому будинку, де все забезпечується за допомогою електрики. Крім резервного до дахової котельні дизельного генератора, не можу придумати як в квартирі можна рятуватись від холоду, якщо що. Тому з задоволення почитаю коментарі, може хтось щось підкаже.

Пораду дали таку:

Запасайтеся свічками. Широкими, навіть ті маленькі, низькі підійдуть. Я робила такий обігрівач. У мене була форма алюмінієва, прямокутна, продовгувата, всередині свічка. А зверху керамічний горщик на форму над свічкою, см 5. Горщик нагрівається дуже швидко і віддає тепла набагато більше, ніж сама свічка. Я собі ставила на ліжко, біля подушки. Бо хоч лягла, вкрилася, а руки і обличчя мерзнуть, поки вгрієшся під ковдрою. Цього обігрівача вистачало, щоб почувати себе комфортно і заснути. На вулиці нуль, мінус 5. Опалення було всього 2 години на день. Безпечно, бо свічка маленька і навіть як заснете, вона скоро погасне. А якщо є де гріти воду, то в пластикові пляшки або ємності – і з собою в ліжко, це я чула так роблять.

Не обійшлося і без жартів:

Оо, нарешті свічки з кінця світу, який мав бути у 2012, мені пригодяться

Дехто до зими вже готовий:

В разі чого – всі на дачу, дрова заготовлено, нарубано, є плита і камін, все працює на дровах, криниця про запас, якщо зі свердловини воду буде неможливо викачати, закрутки все ще готуються, та й місто поряд – щось таки купити можна буде

Поїду в село. Дрова маю, сірники теж.

Що до обстрілу ТЕЦ у Харкові, то у соцмережах порахували, у скільки обійшовся вчорашній обстріл України росіянам.

Нагадаємо, на підготовку до зими у Хмельницькому виділили додатково 50 мільйонів гривень, а температуру повітря у квартирах обіцяють тримати в межах норми.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook