Новини
Суспільство

Понад 120 тисяч кубів дров придбали у лісівників мешканці Хмельниччини

В очікуванні зими в умовах воєнного стану мешканці Хмельниччини завчасно готують альтернативні способи опалення своїх будинків. Ті, в кого є можливість грітися за допомогою дров, активно купують їх у лісників. Іноді, щоправда, потрапляють на гачки шахраїв, попри неодноразові попередження. Проте більшість обирає перевірених постачальників.

І влада, і пересічні громадяни сподіваються, що природа буде на стороні українців і дасть можливість якомога далі відтягнути початок опалювального періоду, щоб відтермінувати запуск котелень та зекономити запаси палива.

У лісівників кажуть: цього року альтернативою газу будуть дрова. Дров’яної деревини непромислового використання на Хмельниччині цього року продали вже 120 тисяч кубометрів. Купувало її і населення, і підприємства критичної інфраструктури.

В Ярмолинецькому лісгоспі деревину відпускають з розрахунку максимум 15 кубів в одні руки. Подоляни купують стільки, скільки орієнтовно потрібно буде, аби зігрітися взимку та наскільки дозволяє сімейний бюджет.

У лісівників можна придбати і дрова, і дошки, і паливну тріску. Щодо ціни, то кубометр дров на Хмельниччині коштує від 500 до 1240 гривень.

Для родин військовослужбовців, які виборюють Перемогу на фронті й загиблих воїнів – безкоштовно,коментують у Хмельницькому обласному Управлінні лісового та мисливського господарства.

Щомісяця в Ярмолинецькому лісгоспі виготовляють понад три тисячі кубів дров. Організували тут і безвідходне виробництво, адже не меншим попитом, ніж дрова, користується і дерев’яна тріска.

Як пояснює лісничий Зіньковецького лісництва Микола Магаляс, паливну тріску використовують для опалення різних видів котелень.

Тобто всі теплокомуненерго Хмельниччини, Кам’янець-Подільського, Тернопільщини, Вінниччини. В нас закуповують всі яблуневі заводи, бо їм зараз не рентабельно використовувати газову продукцію і вони перейшли на тріску паливну, – розповідає лісничий.

Попри те, що дрова у лісників недешеві, охочих придбати їх вистачає.

Черги є, але вони не великі. Ми знаємо, що робити й дипломатично розрулюємо ці моменти. Люди будуть забезпечені дровами на зиму. Наше завдання – спокійно пройти з людьми опалювальний сезон, – каже директор Ярмолинецького лісгоспу Іван Кирилюк,

Паливні дрова на Хмельниччині реалізуються у восьми лісництвах. На додачу до вже реалізованих 120 тисяч кубометрів проданого дерев’яного палива, до кінця року лісівники планують продати ще 60 кубів. Цього достатньо, щоб забезпечити потреби жителів області.

Відео: Лісівники Хмельниччини (Хмельницьке ОУЛМГ)

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook